Landmænd søger over i digitale løsninger

Flere og flere landmænd hopper på digitaliseringsbølgen, når deres regnskab skal laves. Godt halvdelen af LandboNords kunder bruger nu digitale løsninger.

Flere og flere af landmændenes regnskaber kommer i stand digitalt. Det oplever blandt andre rådgivningsselskabet LandboNord.

- Der er en voldsom vækst i markedet lige nu, konstaterer afdelingsleder for digitalisering i LandboNord, Morten Langgaard.

Han oplyser, at mere end halvdelen af de over 3.500 kunder, som er tilknyttet LandboNords økonomiafdeling, bruger den digitale løsning »Automatisk bogføring«, hvor landmandens kontoudtog hver dag overføres automatisk til LandboNords økonomisystem. Det er mere end en fordobling over det seneste år.

Heraf bruger små 750 kunder økonomiprogrammet LN Digitalt Regnskab, som er en slags »Summax light«, hvor kunderne ikke selv skal forholde sig til bogføringen, m.m.

Heraf bruger knap 350 kunder LN Summax – LandboNords udbyggede version af økonomiprogrammet Summax.

Med den vækst, der er i øjeblikket, vil andelen af økonomikunder på LN Summax vokse fra de nuværende små 15 procent til 25 procent ved udgangen af 2017, vurderer Morten Langgaard.

Han anslår desuden, at cirka halvdelen af økonomikunderne vil bruge LN Digitalt Regnskab ved udgangen af i år, mens tre fjerdedele af økonomikunderne vil være gået over til Automatisk bogføring.

Fordelen ved digitaliseringen er, at den frigør tid, som både rådgivningsselskabet og kunderne i stedet kan bruge til vigtigere ting. Derudover oplever landmændene, at de digitale løsninger skaber et bedre økonomisk overblik over virksomheden, forklarer Morten Langgaard.

Han peger også på, at det kan være en praktisk fordel, at både landmanden og rådgivningsselskabet har adgang til fakturaerne på samme tid.

Selvom udviklingen går stærkt, tror Morten Langgaard dog ikke, at digitale løsninger er løsningen for alle landmænd.

- Alle kommer ikke over på digitale løsninger, og det skal vi have respekt for. Vi har for eksempel enkelte landmænd, som ikke synes, at Summax har lettet deres hverdag. I stedet får de mere ud af at bruge de knap så digitaliserede løsninger som LN Digitalt Regnskab eller Automatisk bogføring, fortæller afdelingslederen, og tilføjer:

- Landmanden skal kunne gå over i digitale løsninger i den hastighed, som han selv ønsker. Den proces hjælper vi gerne med, og det er derfor, at vi netop har ansat en ekstra digitaliseringskonsulent.

Morten Langgaard fortæller, at LandboNord tilbyder kurser, infomøder og erfagrupper for at hjælpe interesserede landmænd med at hoppe på digitaliseringsbølgen. Blandt andet afholder LandboNord et infomøde tirsdag den 23. maj.

På længere sigt er Morten Langgaard overbevist om, at Summax ikke blot vil spare kunderne for tid og penge – systemet vil også skabe værdi i kundernes virksomheder.

- Farmsekretærernes rolle bliver i fremtiden i højere grad at hjælpe landmanden med at følge op på budgettet og nå de mål, han sætter sig, frem for at administrere og holde styr på bogføringen, siger Morten Langgaard.

Endelig forventer han også, at LandboNord kan udnytte sine digitale løsninger til at kapre kunder i hele landet.

- Økonomiprogrammerne er geografisk uafhængige, fortæller han.

LandboNords programmer er udviklet af Seges i samarbejde med DLBR, der er et netværk af 24 rådgivningsselskaber. Hvert enkelt rådgivningsselskab har mulighed for at lave dets egen version af Summax.

Læs også