I denne uge kunne Miljøstyrelsen offentliggøre de første fotos af ulvehvalpe i Danmark, samtidig kunne en lokal jæger mandag aften til TV MIDTVEST vise de første levende billeder af hvalpene. Optagelserne, som kan ses på tv-stationens hjemmeside her, er optaget af Henrik Sahlholdt, der ofte går på jagt i området.

Han fortæller til TV MIDTVEST, at han flere gange har set voksne ulve i området, og søndag morgen lykkedes det ham at fange hvalpene med sit videokamera. Jægeren er dog sikker på, at der er otte hvalpe og ikke blot tre som på videoen.

- Det er lidt rystende, at det går så stærkt, og at der allerede er otte hvalpe. Jeg er kritisk over for, at der ikke er en ordentlig forvaltning, og at man lader dem, der får deres dyr bidt af ulvene, i stikken, siger den ellers naturelskende jæger Henrik Sahlholdt til TV MIDTVEST.

Flere angreb

Dokumentationen af mindst tre ulvehvalpe i den vestjyske ulvezone betyder, at de lokale husdyravlere skal forvente en øget ulveaktivitet omkring ulvehulen. Det fastslog seniorforsker Peter Sunde fra Aarhus Universitet allerede i september 2015 i et notat til Vildtforvaltningsrådets ulvegruppe, hvor han svarede på følgende spørgsmål: »Skal husdyrholdere tage særlige forholdsregler, hvis de har husdyr i områder, hvor der er ulvehvalpe?«

Læs også: Ulven skaber frygt

- Det eneste forhold, som kan gøre sig gældende i området omkring et hi med ulvehvalpe, kan være at den generelle ulveaktivitet vil være forøget fra april til august som følge af at de voksne familiemedlemmer gennemgående vil opholde sig inden for et mindre område end resten af året, skriver seniorforskeren i notatet og tilføjer: 

- Dermed vil den generelle eksponering i forhold til fødesøgende ulve stige, uden at ulvenes fødesøgningsadfærd behøver at være ændret af den grund. I det omfang risikoen for angreb på husdyr er proportional med den generelle eksponering (dvs. tætheden af ulve i området), vil behovet for forebyggende tiltag også̊ øge proportionalt med den forøgede lokale aktivitet af ulve i ynglehiets nærhed. 

Ingen panik

Det er Miljøstyrelsens vildtkameraerne, som blev sat op efter forlydender om, at der var ulvehvalpe i det pågældende område, der har fanget de tre hvalpe. Billederne er siden blevet verificeret af ulveeksperter fra LUPUS Instituttet, som overvåger og forsker i ulve i Tyskland. Hos Miljøstyrelsen mener de dog ikke, at der er grund til panik.

- Danskerne behøver ikke være bange for ulven, fordi der nu er dokumenteret ulvehvalpe. Det gør hverken ulven mere eller mindre problematisk. Derfor gælder den forvaltningsplan for ulv, som blev vedtaget i 2014 stadig, siger fungerende kontorchef i Miljøstyrelsen, Annette Samuelsen.

Læs også: Miljøstyrelsen lytter til ulveproblematik 

I dag er reglerne således, at hvis ulven nedlægger husdyr, udbetaler Miljøstyrelsen en erstatning. Derudover gælder en tilskudsordning til ulvesikkert hegn for mindre husdyr som får og geder i »ulvezonen«, der strækker sig over 330 kvadratkilometer fra Holstebro vestpå til Vemb sydpå til Tim og østpå til Grønbjerg og tilbage til Holstebro. Og det er netop i den zone, at ulvehvalpene er fanget på kamera.

Ændring af loven

De seneste uger har både regeringspartiet Liberal Alliance og lokale landboformænd i det midt- og vestjyske overfor aviserne LandbrugNord og Effektivt Landbrug, næret ønske om mere politisk fokus på ulveproblematikken.

Læs også: LA vil løse ulveproblemer

I dag har de to største landbrugsorganisationer herhjemme i form af Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug(BL) og Landbrug & Fødevarer også været ude med riven efter ulven.

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, mener, at en landmand bør kunne beskytte sine dyr, hvis en ulv truer dem. Og kræver ændring af forvaltningsplanen efter nyheden om ynglende, dansk ulv.

- Forvaltningsloven som den er i dag tager udgangspunkt i, at der er et begrænset antal ulve i Danmark. Det billede er jo ændret, og derfor har vi behov for at få at få talt om, hvad vi kan gøre, siger Martin Merrild til Landbrugsavisen.dk.

Ligeledes skriver BL på deres Facebook-side: 

- I Bæredygtigt Landbrug har vi svært ved at se, at der er plads til ulve i den danske natur.