bannerPos

Ulveunger giver flere angreb

04-07-2017 16:08

Miljøstyrelsen har offentliggjort de første billeder af ulvehvalpe i landet. Det betyder, at husdyravlere nu må forvente flere angreb, mens ulvehvalpene er små, det slog seniorforsker Peter Sunde allerede fast i 2015.

I denne uge kunne Miljøstyrelsen offentliggøre de første fotos af ulvehvalpe i Danmark, samtidig kunne en lokal jæger mandag aften til TV MIDTVEST vise de første levende billeder af hvalpene. Optagelserne, som kan ses på tv-stationens hjemmeside her, er optaget af Henrik Sahlholdt, der ofte går på jagt i området.

Han fortæller til TV MIDTVEST, at han flere gange har set voksne ulve i området, og søndag morgen lykkedes det ham at fange hvalpene med sit videokamera. Jægeren er dog sikker på, at der er otte hvalpe og ikke blot tre som på videoen.

- Det er lidt rystende, at det går så stærkt, og at der allerede er otte hvalpe. Jeg er kritisk over for, at der ikke er en ordentlig forvaltning, og at man lader dem, der får deres dyr bidt af ulvene, i stikken, siger den ellers naturelskende jæger Henrik Sahlholdt til TV MIDTVEST.

Flere angreb

Dokumentationen af mindst tre ulvehvalpe i den vestjyske ulvezone betyder, at de lokale husdyravlere skal forvente en øget ulveaktivitet omkring ulvehulen. Det fastslog seniorforsker Peter Sunde fra Aarhus Universitet allerede i september 2015 i et notat til Vildtforvaltningsrådets ulvegruppe, hvor han svarede på følgende spørgsmål: »Skal husdyrholdere tage særlige forholdsregler, hvis de har husdyr i områder, hvor der er ulvehvalpe?«

Læs også: Ulven skaber frygt

- Det eneste forhold, som kan gøre sig gældende i området omkring et hi med ulvehvalpe, kan være at den generelle ulveaktivitet vil være forøget fra april til august som følge af at de voksne familiemedlemmer gennemgående vil opholde sig inden for et mindre område end resten af året, skriver seniorforskeren i notatet og tilføjer: 

- Dermed vil den generelle eksponering i forhold til fødesøgende ulve stige, uden at ulvenes fødesøgningsadfærd behøver at være ændret af den grund. I det omfang risikoen for angreb på husdyr er proportional med den generelle eksponering (dvs. tætheden af ulve i området), vil behovet for forebyggende tiltag også̊ øge proportionalt med den forøgede lokale aktivitet af ulve i ynglehiets nærhed. 

Ingen panik

Det er Miljøstyrelsens vildtkameraerne, som blev sat op efter forlydender om, at der var ulvehvalpe i det pågældende område, der har fanget de tre hvalpe. Billederne er siden blevet verificeret af ulveeksperter fra LUPUS Instituttet, som overvåger og forsker i ulve i Tyskland. Hos Miljøstyrelsen mener de dog ikke, at der er grund til panik.

- Danskerne behøver ikke være bange for ulven, fordi der nu er dokumenteret ulvehvalpe. Det gør hverken ulven mere eller mindre problematisk. Derfor gælder den forvaltningsplan for ulv, som blev vedtaget i 2014 stadig, siger fungerende kontorchef i Miljøstyrelsen, Annette Samuelsen.

Læs også: Miljøstyrelsen lytter til ulveproblematik 

I dag er reglerne således, at hvis ulven nedlægger husdyr, udbetaler Miljøstyrelsen en erstatning. Derudover gælder en tilskudsordning til ulvesikkert hegn for mindre husdyr som får og geder i »ulvezonen«, der strækker sig over 330 kvadratkilometer fra Holstebro vestpå til Vemb sydpå til Tim og østpå til Grønbjerg og tilbage til Holstebro. Og det er netop i den zone, at ulvehvalpene er fanget på kamera.

Ændring af loven

De seneste uger har både regeringspartiet Liberal Alliance og lokale landboformænd i det midt- og vestjyske overfor aviserne LandbrugNord og Effektivt Landbrug, næret ønske om mere politisk fokus på ulveproblematikken.

Læs også: LA vil løse ulveproblemer

I dag har de to største landbrugsorganisationer herhjemme i form af Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug(BL) og Landbrug & Fødevarer også været ude med riven efter ulven.

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, mener, at en landmand bør kunne beskytte sine dyr, hvis en ulv truer dem. Og kræver ændring af forvaltningsplanen efter nyheden om ynglende, dansk ulv.

- Forvaltningsloven som den er i dag tager udgangspunkt i, at der er et begrænset antal ulve i Danmark. Det billede er jo ændret, og derfor har vi behov for at få at få talt om, hvad vi kan gøre, siger Martin Merrild til Landbrugsavisen.dk.

Ligeledes skriver BL på deres Facebook-side: 

- I Bæredygtigt Landbrug har vi svært ved at se, at der er plads til ulve i den danske natur.

Årsmøde med markvandring og et kig i kemiskabet

Med respekt for og under hensyntagen til Corona-situationen blev årsmødet i Deltidsudvalget under Landboforeningen Limfjord flyttet ud, og blev afholdt i maskinhuset hos udvalgsmedlem Povl Lund i Lødderup på Mors med gode indlæg og god spørgelyst og debat.

Økologien blomstrer, og væksten fortsætter

Fremtiden ser lys ud for produktion og forbrug af dansk økologi, og samtidig kommer der for alvor skub i eksporten de kommende år. Det viser en ny prognose fra Landbrug & Fødevarer på baggrund af virksomhedernes forventning til økologimarkedet frem mod 2025.

Semler Agro klar med nyt banebrydende udlejningskoncept

Som de første i Danmark tilbyder Semler Agro sæsonleje af nye landbrugsmaskiner på halvårsbasis. Det nye udlejningskoncept skal hjælpe de danske landmænd med at levere bedst muligt i takt med markedets omskiftelige behov og i perioder med spidsbelastning.

Rotation i ejerkredsen hos Brdr. Holst Sørensen

Pr. 1 juli trådte Christian Petersen ind i ejerkredsen af virksomheden Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær.

Tysk lovgivning kan ramme dansk eksport

Tyskland har fredag vedtaget en række forslag til nye lovkrav for sohold. Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer meddeler, at de nye regler forventes at få betydning for danske soholdere.

- Vi får fjernet vores værdier uden kompensation

Langelandsk mælkeproducent ramt af urimelig lovgivning med ammoniakkrav ved modernisering af bedriften.

Mobil melfabrik rykker ud til økologiske landmænd

Økologiske landmænd kan nu løfte værdien af deres korn ved at få malet deres eget korn til mel ude på gårdene og pakket i poser til videresalg.

Uændret notering for Nord-West

I dag er Nord-West noteringen fortsat uændret, men den vil sandsynligvis falde med 6 euro (45 kr.) i næste uge. Den største udfordring er fortsat den midlertidige lukning af Tönnies-slagteriet i Rheda-Wiedenbrück, som lige blev forlænget med yderligere to uger til den 17. juni. Det er imidlertid usikkert, om der kommer yderligere udsættelser, og når slagteriet må åbne igen, så vil det sandsynligvis ikke være hele slagteriet, men kun dele af slagteriet i første omgang.

Mekanisk alternativ kan løse kartoffeludfordringer

Mekaniske kartoffelaftoppere fra hollandske Baselier kan klare den udfordring, som kartoffelavlere har, efter udfasningen af Reglone til nedvisning.

Ny såteknik fra Horsch

Der er nyt liftophængt såteknik på vej fra Horsch i 6 meters arbejdsbredde. De nye såmaskiner findes i to versioner, Taro 6 SL og 6 HD og er begge ”rene” såmaskiner uden nogen form for jordbearbejdning indbygget. Begge Taro enheder skal typisk kombineres med en Horsch Partner FT fronttank 4.
Side 1 af 1872 (37427 artikler)Prev1234567187018711872Next