bannerPos

Crowdfunding kan skaffe kapital til innovation i landbruget

18-10-2017 12:14

Pusler man med at starte en specialproduktion op, er lånebaseret crowdfunding en god finansieringsmulighed, fortæller specialkonsulent i Seges.

Hvis mangel på finansiering holder innovationslystne landmænd tilbage, kan lånebaseret crowdfunding være en måde at realisere drømmen på. Især når idéerne går i retning af specialproduktion. Det vurderer Seges.

Portalerne Lendino og Flex Funding giver via deres online crowdfundingplatforme private og professionelle investorer mulighed for at låne penge ud til kreditværdige danske virksomheder. Virksomhederne låner pengene mod at betale investorerne en nærmere fastsat rente, ganske som havde de lånt pengene i banken.

 

Forskellig fremgangsmåde

Lendino og Flex Funding har samme ydelse, men de to portalers fremgangsmåde varierer.

- Hos Lendino skal landmanden udfylde et ansøgningsskema på hjemmesiden, hvorefter Lendino kreditvurderer ansøgningen, som enten afvises eller placeres i en af fem kreditklasser fra A+ til C- ud fra en anslået årlig tabsrisiko, forklarer Kenneth Kjeldgaard, specialkonsulent og deltager i Seges’ Ejerskifteprojekt.

Han fortsætter:

- Hos Flex Funding ansøger landmanden også online, men her er kreditvurderingen automatiseret. Det betyder, at låneansøger typisk får svar på sin låneanmodning indenfor 24 timer på hverdage.

 

Lånebeløbet varierer

Også hvad beløbsstørrelserne angår, er der forskel på de to portaler.

- Hvor Lendino crowdfunder lån op til 5 millioner kroner med en løbetid på op til fem år, tilbyder Flex Funding at crowdfunde lån fra 200.000 kroner til 15 millioner kroner med løbetider fra 6 måneder og op til 10 år, fortæller Kenneth Kjeldgaard.

Både Lendino og Flex Funding yder lån til anlægsaktiver, eksportfremstød, finansiering af ordrer og arbejdskapital.

Herudover lægger Lendino på sin hjemmeside vægt på, at de tilbyder crowdfunding af generationsskifte. Flex Funding nævner også specifikt lån til driftsfinansiering og produktionsudstyr.

 

Når lånet går igennem

Opnår lånet finansiering, udbetaler Lendino lånesummen fratrukket et platformsgebyr på 2 procent eller højere, men i hvert fald mindst 9.500 kroner.

Flex Funding trækker et platformsgebyr fra lånesummen på 3 procent for lån op til 2 millioner kroner og 2 procent for lån fra 2 millioner kroner og op til 15 millioner kroner.

 

Er crowfunding en god ide?

Lånebaseret crowdfunding har hidtil ikke været særligt udbredt som finansieringsmetode i landbruget.

- Indtil nu er det typisk landmænd, som vil starte inden for et nyt forretningsområde eller allerede er i gang med for eksempel produktion af skovgrise, som har benyttet sig af lånebaseret crowdfunding. Men pusler man med at starte en specialproduktion op, og mangler man et mindre beløb til at finansiere det, er lånebaseret crowdfunding en god finansieringsmulighed, fortæller Kenneth Kjeldgaard.

Læs mere om Lendino og Flex Funding på LandbrugsInfo (det kræver abonnement).

 

Semler Agro leverer acceptabelt regnskab for 2019

Semler Agro følger planen og leverer et acceptabelt regnskab med en positiv udvikling. Kurven er opadgående, og den landsdækkende maskinforretning var ellers optimistiske for 2020 regnskabsåret, lige indtil coronakrisen indtraf.

Seks milliarder i garantier skal hjælpe eksportvirksomhederne gennem krisen

EKF Danmarks Eksportkredit er klar til at stille garantier for udlån til både danske eksportvirksomheder, der er ramt af krisen, og deres underleverandører.

Aktivister viser disrespekt for coronakrisen

- Vi oplever en stigende tendens til, at aktivister færdes uden tilladelse på vores ejendomme og måske endda begår indbrud i staldene hos vores medlemmer. Det opfatter jeg som intet mindre end disrespekt for coronakrisen, og jeg er forarget. Sådan lyder det fra formand i Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg, der oplyser, at to personer for få dage siden blev taget på fast gerning hos et af foreningens medlemmer.

John Deere finsnitter på demotur

Nu bliver der mulighed for at komme ud at køre med John Deeres nye finsnitter, model 9700, der blev lanceret sidste år til Agritechnica. Demoturen starter i Sønderjylland og fortsætter op igennem Jylland i hele græssæsonen.

Stabilitet er kodeordet

En mere stabil stak bør være hovedformålet ved at anvende ensileringsmiddel, mens midler med kvalitetsforbedrende effekter kræver ekstra påpasselighed, mener kvægrådgiver.

Ensilage uden spild

Med rettidig omhu, omhyggelighed og ensileringsmiddel sikrer Per Sørensen, Glejbjerg, sig grovfoder af høj kvalitet og næsten uden spild.

Sælg noget korn

AgroMarkets mener, at man bør have solgt 75 procent af 2020-kornhøsten nu. Maltbyggen skal man dog holde på, mener analysehuset.

Mykotoksiner i ensilagen kan forårsage dødsfald

Konsulent fra analysefirmaet Alltech anbefaler analyse af græsensilagen for at undgår mykotoksiner i køernes foder.

Glæder sig over stærk dokumentation for potentialet i biogas

Formanden for Biogasbranchen hilser rapporter om potentialet for biogas i Danmark yderst velkomment.
Side 1 af 1812 (36236 artikler)Prev1234567181018111812Next