bannerPos

Crowdfunding kan skaffe kapital til innovation i landbruget

Redaktionen

18-10-2017 12:14
Pusler man med at starte en specialproduktion op, er lånebaseret crowdfunding en god finansieringsmulighed, fortæller specialkonsulent i Seges.

Hvis mangel på finansiering holder innovationslystne landmænd tilbage, kan lånebaseret crowdfunding være en måde at realisere drømmen på. Især når idéerne går i retning af specialproduktion. Det vurderer Seges.

Portalerne Lendino og Flex Funding giver via deres online crowdfundingplatforme private og professionelle investorer mulighed for at låne penge ud til kreditværdige danske virksomheder. Virksomhederne låner pengene mod at betale investorerne en nærmere fastsat rente, ganske som havde de lånt pengene i banken.

 

Forskellig fremgangsmåde

Lendino og Flex Funding har samme ydelse, men de to portalers fremgangsmåde varierer.

- Hos Lendino skal landmanden udfylde et ansøgningsskema på hjemmesiden, hvorefter Lendino kreditvurderer ansøgningen, som enten afvises eller placeres i en af fem kreditklasser fra A+ til C- ud fra en anslået årlig tabsrisiko, forklarer Kenneth Kjeldgaard, specialkonsulent og deltager i Seges’ Ejerskifteprojekt.

Han fortsætter:

- Hos Flex Funding ansøger landmanden også online, men her er kreditvurderingen automatiseret. Det betyder, at låneansøger typisk får svar på sin låneanmodning indenfor 24 timer på hverdage.

 

Lånebeløbet varierer

Også hvad beløbsstørrelserne angår, er der forskel på de to portaler.

- Hvor Lendino crowdfunder lån op til 5 millioner kroner med en løbetid på op til fem år, tilbyder Flex Funding at crowdfunde lån fra 200.000 kroner til 15 millioner kroner med løbetider fra 6 måneder og op til 10 år, fortæller Kenneth Kjeldgaard.

Både Lendino og Flex Funding yder lån til anlægsaktiver, eksportfremstød, finansiering af ordrer og arbejdskapital.

Herudover lægger Lendino på sin hjemmeside vægt på, at de tilbyder crowdfunding af generationsskifte. Flex Funding nævner også specifikt lån til driftsfinansiering og produktionsudstyr.

 

Når lånet går igennem

Opnår lånet finansiering, udbetaler Lendino lånesummen fratrukket et platformsgebyr på 2 procent eller højere, men i hvert fald mindst 9.500 kroner.

Flex Funding trækker et platformsgebyr fra lånesummen på 3 procent for lån op til 2 millioner kroner og 2 procent for lån fra 2 millioner kroner og op til 15 millioner kroner.

 

Er crowfunding en god ide?

Lånebaseret crowdfunding har hidtil ikke været særligt udbredt som finansieringsmetode i landbruget.

- Indtil nu er det typisk landmænd, som vil starte inden for et nyt forretningsområde eller allerede er i gang med for eksempel produktion af skovgrise, som har benyttet sig af lånebaseret crowdfunding. Men pusler man med at starte en specialproduktion op, og mangler man et mindre beløb til at finansiere det, er lånebaseret crowdfunding en god finansieringsmulighed, fortæller Kenneth Kjeldgaard.

Læs mere om Lendino og Flex Funding på LandbrugsInfo (det kræver abonnement). 

Brasiliansk farmer dyrker Conservation Agriculture – fordi det på alle måder er bedst

På Agripastos Farm er efterafgrøder, sundt sædskifte og nye, bedre såmaskiner taget i brug for især at gøre jorden mere frugtbar ved at øge dens indhold af humus. Skiftet til CA har også betydet, at erosionen er ophørt, hvilket er særdeles vigtigt.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31708 artikler)Prev1234567158415851586Next