bannerPos

Crowdfunding kan skaffe kapital til innovation i landbruget

Pusler man med at starte en specialproduktion op, er lånebaseret crowdfunding en god finansieringsmulighed, fortæller specialkonsulent i Seges.

Hvis mangel på finansiering holder innovationslystne landmænd tilbage, kan lånebaseret crowdfunding være en måde at realisere drømmen på. Især når idéerne går i retning af specialproduktion. Det vurderer Seges.

Portalerne Lendino og Flex Funding giver via deres online crowdfundingplatforme private og professionelle investorer mulighed for at låne penge ud til kreditværdige danske virksomheder. Virksomhederne låner pengene mod at betale investorerne en nærmere fastsat rente, ganske som havde de lånt pengene i banken.

 

Forskellig fremgangsmåde

Lendino og Flex Funding har samme ydelse, men de to portalers fremgangsmåde varierer.

- Hos Lendino skal landmanden udfylde et ansøgningsskema på hjemmesiden, hvorefter Lendino kreditvurderer ansøgningen, som enten afvises eller placeres i en af fem kreditklasser fra A+ til C- ud fra en anslået årlig tabsrisiko, forklarer Kenneth Kjeldgaard, specialkonsulent og deltager i Seges’ Ejerskifteprojekt.

Han fortsætter:

- Hos Flex Funding ansøger landmanden også online, men her er kreditvurderingen automatiseret. Det betyder, at låneansøger typisk får svar på sin låneanmodning indenfor 24 timer på hverdage.

 

Lånebeløbet varierer

Også hvad beløbsstørrelserne angår, er der forskel på de to portaler.

- Hvor Lendino crowdfunder lån op til 5 millioner kroner med en løbetid på op til fem år, tilbyder Flex Funding at crowdfunde lån fra 200.000 kroner til 15 millioner kroner med løbetider fra 6 måneder og op til 10 år, fortæller Kenneth Kjeldgaard.

Både Lendino og Flex Funding yder lån til anlægsaktiver, eksportfremstød, finansiering af ordrer og arbejdskapital.

Herudover lægger Lendino på sin hjemmeside vægt på, at de tilbyder crowdfunding af generationsskifte. Flex Funding nævner også specifikt lån til driftsfinansiering og produktionsudstyr.

 

Når lånet går igennem

Opnår lånet finansiering, udbetaler Lendino lånesummen fratrukket et platformsgebyr på 2 procent eller højere, men i hvert fald mindst 9.500 kroner.

Flex Funding trækker et platformsgebyr fra lånesummen på 3 procent for lån op til 2 millioner kroner og 2 procent for lån fra 2 millioner kroner og op til 15 millioner kroner.

 

Er crowfunding en god ide?

Lånebaseret crowdfunding har hidtil ikke været særligt udbredt som finansieringsmetode i landbruget.

- Indtil nu er det typisk landmænd, som vil starte inden for et nyt forretningsområde eller allerede er i gang med for eksempel produktion af skovgrise, som har benyttet sig af lånebaseret crowdfunding. Men pusler man med at starte en specialproduktion op, og mangler man et mindre beløb til at finansiere det, er lånebaseret crowdfunding en god finansieringsmulighed, fortæller Kenneth Kjeldgaard.

Læs mere om Lendino og Flex Funding på LandbrugsInfo (det kræver abonnement). 

Lovende prognoser for indtjeningen

De næste år kan ifølge en prognose fra Patriotisk Selskab byde på høj indtjening i store dele af dansk landbrug. Men der kommer en hverdag igen. Tænk din strategi grundigt igennem, lyder rådet fra rådgivningsselskabet.

En personalehåndbog forebygger konflikter og tvivl

Det giver ro og tryghed blandt medarbejderne i dagligdagen, når der fra starten er klarhed over arbejdsvilkårene. Det kan en personalehåndbog være med til at give.

Tyske myndigheder lukker for kvægtransporter gennem Rusland

En kontrol af tyske kvægtransporter gennem Rusland har afsløret omfattende brud på reglerne om dyrevelfærd, hvilket har fået tyske myndigheder til at stoppe godkendelser af transporter på den rute. Dyrenes Beskyttelse har nu rettet henvendelse til danske myndigheder.

Medie: Staten vil øge grønne landbrugsinvesteringer

Staten er klar til at investere flere penge i blandt andet biogas via Innovationsfonden, skriver Berlingske.

Radikale taler om næste planperiode i kvælstof-forhandlinger

De Radikale kæder nuværende drøftelser om fremrykning af miljøkrav fra 2021 til 2020 sammen med slutmålet i 2027, skriver Altinget.

Undgå kalvediarré med bedre hygiejne

Diarré giver kalven et livsvarigt knæk, derfor bør hygiejnen prioriteres tårnhøjt hos både tyre- og kviekalve, råder Seges.

Forsøg med foderadditiv gav lavere foderforbrug

Nye forsøg med foderadditivet Micro-Aid har vist lovende resultater hos jysk slagtesvineproducent. To afprøvningsperioder i indeværende år har begge gange både resulteret i højere tilvækst og et lavere foderforbrug.
Side 1 af 1697 (33938 artikler)Prev1234567169516961697Next