Det er ikke kun kornmarkerne, der har lidt under de store regnmængder i 2017. For juletræsbranchen har det fugtige vejr også givet store udfordringer.
Fugten har givet problemer med alger, som har gjort et stort antal danske juletræer usælgelige til denne sæson, mens regnen har gjort det svært at få gødningen til at slå til, og mange producenter dermed står med træer, der er blevet for lyse. Samtidig har vandmængderne gjort det svært at styre topskuddene, fortæller Søren Thomsen, der gennem firmaet Scan-Trade i Kvissel ved Frederikshavn dyrker og eksporterer omkring 25.000 juletræer om året.
Den nordjyske producent er dog sluppet nådigt gennem udfordringerne, og på hans tur rundt mellem træerne en mandag i november lykkes det ham ikke at finde de alger han ellers mener at have set på nogle af træerne.
- Jeg er selvfølgelig glad for, at der ikke ser ud til at være noget nu, men jeg ville godt lige have vist det, for jeg har altså set nogle træer med alger, siger han.
- Vi har været heldige. Jeg har været rundt nogle steder i Midtjylland og set nogle rene skrækeksempler, hvor hele kulturer er ramt af alger. Når det sker, er det en katastrofe, siger Søren Thomsen, der også kører ud som entreprenør hos andre juletræsproducenter.


Slanke træer på mode

Søren Thomsen har selv avlet juletræer de sidste 10 år, men har handlet med de grønne træer i 25 år.
Scan-Trade eksporterer primært til Skandinavien, mens der også danser tyskere, franskmænd, østrigere og englændere rundt om træerne fra Kvissel, og gennem 25 år har Søren Thomsen udviklet et skarpt blik for hvilke træer, der skal sendes hvilken vej.
- Der er stor forskel på, hvilke træer, der kan sælges i de forskellige lande. Men generelt er efterspørgslen på slanke træer blevet større, forklarer Søren, mens han viser et træ, der med sine opadbøjede grene aldrig ville komme indenfor hos en tysk familie, men til gengæld sagtens kan gøre sig i en norsk stue.
- Det vigtigste for nordmændene er, at træet er over to meter. De er altid gået efter høje, slanke træer, mens franskmænd og englændere er gået mere op i tætheden.


Svært at styre toppen

Netop tætheden er en af de udfordringer Søren Thomsen og hans kolleger har kæmpet med i år.
Meget vand har betydet hurtige topskud, og det er ikke i alle tilfælde, de fem gange rulning med vækstreguleringsmiddel har sat en stopper for dem. Derfor står der træer rundt om på de 70 hektar med lange toppe, der skal sælges videre i år, fordi der næste år vil blive for langt mellem grenene i toppen.
- Det har været rigtig svært at styre i år, men vi er trods alt bedre stillet end de fleste lige nu, konstaterer Søren Thomsen, der har omkring 15 i mand arbejde, mens travlheden er størst frem til 10. december, hvor de sidste læs forventes at være skibet afsted.
Mens det hårde arbejde mellem træerne slutter der, må Søren Thomsen dog selv vendte lidt endnu, før han kan lade julefreden sænke sig i det nordjyske.
- Når vi har sendt de sidste træer afsted i december måned, bliver det tid til at tage rundt til kunderne og høre om deres oplevelse af kvalitet og så videre. Kundepleje er en stor del af arbejdet som juletræsproducent, forklarer han.
Mens han fælder omkring 25.000 juletræer i denne tid, vurderer Søren Thomsen, at der står i alt 250.000 træer på de 70 hektar ved Kvissel.