Syv tons hestebønner pr. hektar er godkendt

Hos Rubenlund Agro på Langeland er det udsigt til en gylden fremtid for hestebønner. De skal erstatte halvdelen af grisenes forbrug af soja.

Hvis blot udbyttet blev fem tons pr. hektar i hestebønnerne, ville Ulrik Bremholm, Rubenlund Agro A/S på Langeland være tilfreds.

Derfor er det indvejede udbytte af de 17,26 hektar Fuego hestebønner på 7,01 tons råvare svarende til cirka 6,6 tons nedtørret langt over forventning.

- Vi har helt sikkert hestebønner igen til næste år, siger Ulrik Bremholm, der selv forestår tærskningen af den relativt nye afgrøde på bedriften.

- Vi har tidligere dyrket hestebønner til fremavl, men disse her er til at fodre med, forklarer han.

 

Mangler endnu roefrø

De knapt 1.600 hektar, Rubenlund Agro driver, høstes de cirka 1.450 med de to Lexion-mejetærskere, der nu er ved at afslutte årets arbejde.

- Det er halvanden uge siden, vi blev færdige med kornet, og når marken her er færdig, er der kun tærskning af roefrø tilbage. Roefrøene bliver skårlagt i dag (torsdag, red.), og så skal de ligge et par uger på skår, fortæller Ulrik Bremholm.

Hestebønnerne, der nu rummer omkring 20 procent vand, kunne nok tørre endnu mere på marken, men Ulrik Bremholm vil gerne benytte de gode dage til af få afgrøden i hus, og tørrer derfor gerne de sidste procent ned i gennemløbstørreriet.

 

Rubenlund Agro, der også har en stor svineproduktion med blandt andet 1.300 søer samt salg af såvel smågrise som slagtesvin, skal selv anvende hestebønnerne i svinefoderet.

 

Støder mod gylleloft

- Vi laver præcise foderanalyser af alt vores foder, og derfor kan hestebønnerne nemt indpasses og erstatte en del af al den soja, vi køber. Jeg har ingen betænkeligheder med hestebønnerne, og på sigt er det er vores plan at erstatte op til halvdelen af sojaen, fortæller Ulrik Bremholm.

- Med udbytter som her konkurrerer hestebønnerne godt med hvedemarken, og det kan være det største problem bliver, at hestebønnearealet ikke tæller med i gylleregnskabet, fordi marken ikke får andet end PK-gødning.

Ulrik Bremholm tror dog nemt, der kan laves fornuftige samarbejdsaftaler med specialiserede planteavlere, hvis hestebønnedyrkningen griber om sig uden at kunne foregå på bedrifter, hvor gylleloftet er nået.

Følg med i høsten i Effektivt Landbrug hver dag.

Læs også