Private drikkevandsbrønde skal nok blive beskyttet af landbrugspakkens virkemidler til at afbøde udledning af kvælstof, som alligevel nok ikke bliver større, siger direktør i L&F, Flemming Nør-Pedersen.
Landbrugspakkens forhøjede gødningsnorm bliver ingen trussel mod drikkevandsressourcerne, erklærer direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming-Nør-Pedersen.
Alarmeret over henvendelser fra Danmarks Radio gik direktøren onsdag til pressen på forhånd med en afvisning af en ventet DR-historie torsdag om, at landbrugspakken skulle føre til risiko for nitratforurening af små private drikkevandsbrønde især i områder med kalkholdig, porøs undergrund som ved blandt andet Stevns, på Djursland og ved Rebild.
- Hvis man frygter det, skal man lige huske, at der i landbrugspakken blev formuleret nogle initiativer, som lige præcist skal sikre imod det med målrettede efterafgrøder og skovrejsning. Så der er nogle virkemidler, man kan sætte ind, hvis man får det her problem i nogle områder af Danmark, siger Flemming Nør-Pedersen.
Der er tale om frivillige virkemidler, men direktøren påpeger, at landbruget selv har en egeninteresse i, at landbrugspakken ikke indebærer skader på miljøet, så nye politiske opstramninger undgås.
Landbruget tager ansvar
- Når der kommer nogle nye GEUS-analyser til maj, så bliver der mulighed for at målrette dem, og der vil vi selvfølgelig fra Landbrug & Fødevarers side sammen med foreningerne ude i landet gå ud og tage medansvar for at sikre, at landbrugspakken ikke skal give nogen øget belastning af drikkevandet.
- Landbruget har et ansvar for at sikre, at de nye muligheder, som landbruget har fået i medfør af landbrugspakken, bliver forvaltet på en ansvarlig måde. Og vi drøfter med vores bestyrelse og lokalforeninger, at hvis landbrugspakkens muligheder skal være langvarige og robuste, så skal de forvaltes ansvarligt.
Han bemærker dog, at der er private brønde rundt omkring, som ikke er ordentligt vedligeholdt, så de giver risiko for at nitratholdigt overfaldevand kan trænge ned.
- Det problem har kommunerne kendt til i årtier, og det må de så arbejde på at få løst. Men jeg tror ikke, at det problem komme til at stige på grund af landbrugspakken i sig selv.
Flemming Nør-Pedersen påpeger, at L&F og landboforeningerne i forvejen har haft en møderække i gang med kommunerne rundt omkring i landbrugsområder om, hvorvidt effekter af landbrugspakken kunne give problemer for kommunerne i forhold til grundvand og vandløb m.m.
- Vi har blandt andet drøftet, om vi sammen skulle have flere målinger for at forbedre datagrundlaget. Og det har mødt stor opbakning vores foreninger. Så allerede for flere uger siden har vi været på forkant med at forebygge, at der kom problemer.
Han indvender også, at landmændene efter L&F’s vurdering slet ikke vil udnytte hele den udvidede gødskningsret, som landbrugspakken har tilvejebragt.
- Når vi for tallene for, hvor meget ekstra gødning, der er brugt, vil vi nok se, at så er hele den mængde, som landmændene må bruge, nok ikke blevet brugt i praksis af den grund, at det jo skal give driftsøkonomisk mening.