Minister ønsker mere økologi i honningkrukken

Firkantede regler spænder ben for en større produktion af økologisk honning, mener fødevareminister Dan Jørgensen

Der skal produceres mere økologisk honning i Danmark.

Det mener fødevareminister Dan Jørgensen (S) i hvert fald, og NaturErhvervstyrelsen går derfor i gang med at kigge på reglerne, så økologiske biavlere får mulighed for at finde flere arealer, hvor der kan produceres øko-honning.

- Vi har noget af verdens bedste honning, og det er ærgerligt, at vi ikke kan lave mere af den økologisk. I dag bliver der næsten ikke produceret økologisk, dansk honning på grund af nogle lidt firkantede regler. Derfor vil jeg nu se på, hvordan vi kan smidiggøre reglerne, så flere arealer kan bruges til produktion af økologisk honning, siger Dan Jørgensen på Fødevareministeriets hjemmeside.

Her fremgår det, at bier, som producerer økologisk honning, ifølge en EU-forordning kun må færdes på områder, der i det væsentlige er økologisk i tre kilometers omkreds.

Fremover vil man se nærmere på, hvor meget jord der rent faktisk er dyrket i de økologiske områder. Hvis området for eksempel er tæt dyrket med økologiske afgrøder, vil det være muligt at have enkelte konventionelle marker i udkanten af områderne, hvis de ikke indeholder afgrøder, bierne vil trække på.

- Vi skal naturligvis finde en metode, så vi ikke kompromitterer det røde Ø-mærke, så der ligger stadig en del papirarbejde og venter, og nogle knaster der skal ryddes af vejen, før vi har en færdig løsning, lyder det fra fødevareministeren.

Danmark har i øjeblikket 8.000 hektar jord, der kan bruges til økologisk honningproduktion.

Læs også