Landmænd søger væk fra F1-lån

Mange landmænd er på vej til at droppe et meget populært, billigt og fleksibelt lån.

F1-lånets popularitet har toppet. I den kommende tid vil vi se en stor bevægelse væk fra F1-belåning i landbruget, vurderer driftsøkonomirådgiver i Heden & Fjorden, Søren Hansen, der konstaterer, at udviklingen allerede er i gang.

Baggrunden er, at Finanstilsynet er på vej med en såkaldt tilsynsdiamant, som formentlig vil stille krav til landets realkreditinstitutter om at nedbringe antallet af obligationer bag deres F1-udlån, fordi lånene skal refinansieres hvert år.

Samtidig er det afgørende for realkreditselskaberne at opnå den bedste rating hos ratingbureauerne, som angiveligt stiller mindst lige så skrappe som Finanstilsynet.

 

Hvad skal man vælge

Konsekvensen bliver, at mængden af de populære etårige flekslån skal begrænses yderligere, og derfor forsøger realkreditinstitutterne generelt at presse deres kunder over i lån med længere løbetid, fortæller driftsøkonomirådgiver i Heden & Fjorden, Søren Hansen.

Udover at forhøje bidragssatsen er en af metoderne fra realkreditselskabernes side at forhøje kursskæringen på kundens lån med 0,1 procentpoint på den gæld, der skal refinansieres, fortæller han.

De øgede omkostninger på F1-lånet får mange landmænd til at skifte til en anden lånetype. Men hvilket lån skal han vælge? Det kan du læse mere om i Effektivt Landbrug torsdag.

 

 

Læs også