Klimalov giver panderynker hos L&F

Politikerne er klar med en national klimapolitik, der skal fastsættes ved lov. Hos L&F er man skeptisk

Regeringen, Det Konservative Folkeparti, SF og Enhedslisten indgik torsdag aftale om indholdet af en klimalov, der skal fremsættes i Folketinget.

Hos Landbrug & Fødevarer (L&F) udtrykker man imidlertid skepsis over for det, L&F kalder ”den snæversynede tankegang, der kan blive resultatet af klimaloven”.

I L&F peger man på, at Danmark skal reducere udledningerne af drivhusgasser med 40 procent inden 2020.

- Det er dobbelt så meget, som der er fastsat i EU. Men dansk enegang på de meget ambitiøse mål vil ikke redde klimaet, der er en global udfordring, lyder det fra L&F.

Position skal styrkes

Og direktør i L&F Flemming Nør-Pedersen konstaterer, at Danmark er en integreret del af en globaliseret verden, hvor man i fællesskab skal håndtere klimaudfordringerne:

- I Danmark er vi blandt de bedste i verden til at producere fødevarer med et lavt klimaaftryk. Det er den position vi skal styrke. Flere dansk producerede fødevarer er lig med bedre globalt miljø.

Flemming Nør-Pedersen er bekymret for, om de danske klimakrav kan betyde stigende omkostninger for landbruget og det øvrige danske erhvervsliv. Han påpeger, at den danske fødevareklynge eksporterede for mere end 158 milliarder kroner i 2013, og eksporterhvervene er en helt afgørende forudsætning for væksten i dansk økonomi:

- Verdens befolkning øges med 140.000 personer hver dag, og der er en næsten umætteligt voksende efterspørgsel efter flere fødevarer - især i Asien. De fødevarer skal jo produceres et sted, og det skal helst være i Danmark. Vi bliver hele tiden bedre til at producere endnu mere energi- og miljøeffektivt.

- Der er ingen, der er mere interesserede i at begrænse omkostninger og udledninger mere end fødevareproducenterne, da det også har stor betydning for bundlinjen.

Lovforslag i høring

Klima-, energi, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen har torsdag indkaldt Venstre og Dansk Folkeparti til møde for at afklare, om de vil tilslutte sig klimaloven.

Lovforslaget vil blive sendt i høring i denne uge.

 

Læs også