Realkreditselskaber tjener på højere bidragssatser

Jyllands-Posten har lavet beregninger, der viser, at realkreditselskaber skummer fløden, når de skruer bidragssatserne i vejret

Realkreditinstitutterne har forklaret, at stigende bidragssatser – blandt andet inden for landbruget – skyldes, at det er blevet dyrere at honorere kapitalkravene fra myndighederne og kreditvurderingsbureauerne. Det skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Avisen har imidlertid foretaget nogle beregninger af, hvor meget dyrere det faktisk er blevet at udstede et konkret kreditlån.

Jyllands-Posten har taget udgangspunkt i en nordjysk landbrugskunde i Realkredit Danmark. Selskabet har på fire måneder hævet bidragssatsen, så landmanden har fået en ekstraudgift på 62.452 kroner.

Meromkostningerne for Realkredit Danmark ligger ifølge Jyllands-Posten imidlertid på omkring 40.000-50.000 kroner. Realkredit Danmark har altså hævet prisen på lånet med 12.000-22.000 kroner mere, end det, der skyldes stigende kapitalkrav.

- Der er et behov for at øge indtjeningen og forbedre forrentningen af egenkapitalen. Det skyldes, at vi gerne også i fremtiden vil tilbyde vores kunder obligationer med en så høj kurs og lav rente som muligt, og det er nemmere, når vores økonomi er stærk, lyder en af forklaringerne fra administrerende direktør i Realkredit Danmark Carsten Nøddebo til Jyllands-Posten.

Læs også