Rentabel og konventionel markdrift uden kemi

Kunstgødning bruges slet ikke og sprøjtemidlerne er reduceret til et absolut minimum hos den konventionelle landmand Jacob Bramming

Han er ikke økolog, men heller ikke helt konventionel - snarere en moderne version af "Bonderøven" fra fjernsynet.

Jacob Bramming, Glejbjerg, lægger ikke skjul på, at han altid har gået sine egne veje med sit landbrug ved Glejbjerg, hvor han har sagt nej til både landbrugsrådgivning, kunstgødning og stort set alle sprøjtemidler. Og vanding - det er noget naturen selv klarer.

- Det handler om at bruge sin sunde fornuft og følge sine marker fra morgen til aften, forklarer Jacob Bramming, mens han viser rundt på de få hektar marker, der hører til ejendommen. Marker hvor der blandt andet dyrkes hvede, byg og rug.

Og netop det forholdsvis lille areal gør, at Jacob klarer den beskedne sprøjtning han trods alt har, med en rygsprøjte. Primært sprøjtning mod rust.

- Man skal vælge de resistente sorter, forklarer Jacob, og tilføjer at pløjning i foråret med en efterfølgende tallerkenharvning, giver det pæneste såbed. Og han har også et godt råd til fjernelse af ukrudt:

- Ukrudtet fjernes enten ved at svejse tre radrensere sammen til en stor maskine eller bare en havefræser, hvis man har et lille areal, forklarer Jacob.

Kun husdyrgødning

Kunstgødningen er valgt fra - og husdyrgødningen fra egne dyr sørger for næring til afgrøderne på Jacob Brammings marker.

- Vi skal have reduceret brugen af kunstgødning, forklarer Jacob, der mener det handler mindst lige så meget om at få forarbejdet jorden.

Han vander heller aldrig sine marker - vejret sørger for det vand der skal til uanset årstid.

Og det er ikke bare jorden, vandmiljøet og naturen, der ifølge Jacob Bramming vinder på det reducerede forbrug af kvælstof og sprøjtemidler. Selv vurderer han på sine få hektar areal at spare mellem 14.000 og 15.000 kroner årligt i indkøb af pesticider alene.

Læs også