Ingen grund til at være nervøs for at oversælge drænvandsmålinger

Bæredygtigt Landbrugs næstformand er på ingen måde nervøs over, hvad den tredje måling af kvælstofindholdet i drænvand vil vise til marts.

I november, januar og marts foretages der landet over målinger af kvælstofindholdet i drænvand.

Målingerne bliver taget af landmændene selv på foranledning af landboforeningerne, og bliver sendt til analyse hos DMU. Målingerne har til formål at vise, om modelberegningerne i vandplanerne holder vand.

Ved Limfjorden har resultaterne af de to første målinger vist, at landbruget udleder markant mindre kvælstof, end vandplanen for Limfjorden er beregnet ud fra.

Er det tilfældet, risikerer landbruget at spilde en masse tid og penge på at lave forkerte tiltag, som ikke har nogen effekt på vandmiljøets tilstand.

Kan give bagslag
I fredagens ugave af Effektivt Landbrug lød det dog fra planteformand i Landbrug & Fødevarer, Torben Hansen, at selvom han glædede sig over resultatet, som ligger på det, som man havde en mistanke om, så er det på nuværende tidspunkt, hvor man stadig mangler en prøve i marts, og at få verificeret undersøgelsen endelig, endnu ikke klogt at gå ud at oversælge resultatet af undersøgelsen.

Det kan nemlig vise sig at give bagslag, hvis resultaterne skulle falde anderledes ud end ventet, påpegede planteformanden.

Den bekymring deles dog på ingen måde af Flemming Fuglede Jørgensen, næstformand i Bæredygtigt Landbrug. Han er fuldstændig overbevist om, hvad den tredje måling til marts vil vise.

Målinger i 90'erne
Som formand for afvandingslaugene under det gamle Nordjyllands Amt var han således med, da Steins Laboratorium lavede undersøgelser hver måned i 1996, 1997 og 1998 for indholdet af kvælstof og fosfor i ni forskellige vandløb.

Allerede dengang viste det sig, ifølge Flemming Fuglede Jørgensen, at der var et lavt indhold af kvælstof i vandet omkring Limfjorden. Det vil den tredje måling til marts også helt sikkert vise, forklarer han.

- Det var dengang, at det hele startede, hvor der blev sagt, at landbruget havde en stor udledning af kvælstof. I dag kan de så sige, at årsagen til, at det er så lavt, det er fordi, at vi har haft vandmiljøplaner. Men altså - der var bare ingenting fra begyndelsen, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Ingen grund til bekymring
Af samme grund mener han, at der dermed ingen grund er til, at planteformand Torben Hansen og andre bør være nervøse for at oversælge resultatet af de foreløbige prøver af kvælstofindholdet i drænvand.

- Landboforeningen behøver ikke at have nogen bekymring om at melde disse tal ud. Vi har jo allerede dokumentation for, at for tre af hinanden følgende år, 96, 97 og 98, altså inden vandmiljøplanerne for alvor skulle være begyndt at virke, at der ikke er nogen nedsivning til drænvandet af næringsstoffer fra dyrkningsfladen, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Han understeger, at de prøver, der dengang blev taget, ikke blev foretaget af landmænd, men af en uvildig virksomhed, Steins Laboratorium.

- Landboforeningerne er ved at opfinde den dybe tallerken en gang til. Det er der altså ingen grund til, siger han.

 

Læs også