Byg og rug bliver til whisky i Stauning

30 tons byg og rug bliver hvert år til otte tusind liter whisky. Processen tager tre år. Den første aftapning ”Stauning Rye - First Impression” er udsolgt. Næste aftapning Stauning Rye - Second Opinion er på flasker og godt modtaget på markedet.

Især dansk byg, men også rug er basisprodukterne i en ret usædvanlig forædling af korn. I tre år har en kreds af whisky-entusiaster med tilknytning til området ved Ringkøbing Fjord satset mange penge på at forædle lokalt indkøbt byg og rug til en vestjysk whisky i verdensklasse. Det ser ud til at være lykkedes på deres gård i Stauning.

De første flasker kom i handelen i efteråret til omkring 500 kroner per halvliter. Kyndige ganer har smagt på whiskyen. Kokken Claus Meyer var begejstret, og DR1 har prøvesmagt den i Aftenshowet, og i år bliver Stauning Whisky den eneste whisky på Restaurants Nomas vinkort i København.

Besøgte whisky-guru
Mogens Vesterby, der er daglig leder af produktionen på gården, har været med lige fra den spæde start i 2005. Han fortæller, at man tidligt i processen var så heldige i efteråret 2006 at møde den engelske journalist og whisky-guru Jim Murray på en whisky-messe.

Mogens Vesterby er ikke i tvivl om, at det, der har bragt den vestjyske whisky frem, ikke mindst var et møde med Jim Murray og hans begejstring.

- Det møde ændrede alle vores planer, siger Mogens Vesterby. Selv om vi selv syntes, at vores ”new spirit” smagte godt og mente, at det kunne blive til en god whisky, så var vi nervøse for, hvordan en af verdens førende eksperter ville reagere.

Forlod hobbyen
- Heldigvis var hans reaktion meget positiv. Han lod os forstå, at vi burde have større planer end de 2-400 liter om året, vi på daværende tidspunkt havde sat i en hobby-produktion i et nedlagt hjemmeslagteri i Stauning.

Med Jim Murrays anbefalinger besluttede man sig til at forlade hobby-produktionen til fordel for en professionel produktion på markedets vilkår. Man så sig om efter en gård på egnen, der kunne rumme alle dele af produktion, og i november 2007 købte man så gården et par kilometer syd for Stauning.

- Der skulle bruges en del tid på at få lokalerne sat i stand, så de kunne godkendes af Fødevarestyrelsen til produktion af whisky, siger Mogens Vesterby. Også skattemyndighederne skulle kontaktes, før vi kunne nærme os det, det hele drejede sig om – whiskyproduktion.

Respekt for skotterne
- Da tilladelserne var på plads, kunne vi endelig købe det vigtigste udstyr af det hele – kobber pot stills. Det er ikke en standardvare, så vi fik fremstillet håndlavede såkaldte pot stills i Spanien og fragtet dem til Danmark. En på 1000 liter og en på 600 liter.

- Vi har stor respekt for verdens bedste whiskyproduktion i Skotland, siger Mogens Vesterby. Vi har derfor valgt at følge deres historiske produktionsprincipper. Derved sikrer vi, at Stauning Whisky bliver helt unik. Både den eneste af sin slags og samtidig en whisky af høj kvalitet med karakter og historie.

Mogens Vesterby sørger selv for lokalt indkøb af byg og rug til produktionen. - Jeg henter det selv hos avlerne. Det bliver til omkring 30 tons om året.

- Stauning Whisky er enestående ved, at vi selv malter, og det er naturligvis dansk byg, vi bruger. Samtidig bruger vi kobber pot stills til destillationen. Der bliver også brugt dansk opgravet tørv til den røgede udgave. Den får vi fra Klosterlund Museum ved Ikast.

”The Whisky Bible”
I efteråret smagte Jim Murray på Stauning Rye - First Impression. Den er derefter kommet med i Jim Murrays Whisky Bible 2012 med en score på 88 point: Very good to excellent whiskies definitely worth buying.

Dermed er Stauning Whisky placeret helt oppe blandt de rigtig gode skotske og amerikanske whiskyer med mange flere år på fad – og det, selv om den endnu ikke er de tre år, der kræves til betegnelsen whisky.

Succesen kan mærkes på gården i Stauning. Der kommer mange besøgende for at se og høre om produktionen. Den del tager de unge ejere sig af. De er også med i produktionen, tapning, etikettering, pakning og forsendelse.

Gården er i gang med at få forhandlere interesseret i Stauning Whisky og er også med på whisky-messer, hvor entusiasterne mødes med producenter og importører.

Godt vestjysk vand, byg og rug og minutiøs overvågning af processen skal der til at producere de dyre dråber. Affaldsprodukterne - mæsken – er til gengæld billig. Den afhentes gratis af en svinebonde i nabolaget, der opdrætter slagtesvin på friland.

Læs også