Majshalm som dybstrøelse i kalvestalden

Den traditionelle halmstrøelse er skiftet ud med majshalm hos kalveproducent Christian Erichsen ved Bjerndrup nær Aabenraa. Foreløbig som et forsøg hos de store kalve, men som let kan blive en permanent løsning med flere fordele.

Det var en svær og dyr adgang til lokal halm, der fik Christian Erichsen til at overveje om der kunne være billigere og lettere alternativer til dybstrøelse hos kalvene på bedriften ved Bjerndrup nær Aabenraa.

Og det var her majshalmen kom ind i billedet. Christian Erichsens ejendom er stort set ”omringet” af majsmarker, og de to ting kunne måske kombineres. Resultatet ses nu i staldafsnittet med de store kalve, der ikke længere gå på traditionel dybstrøelse med halm - men i stedet har fået majshalm under klovene.

- Der er jo mangel på halm her i området, mens majsen jo er noget tættere på, forklarer Christian Erichsen, mens han viser staldafsnittet med den noget utraditionelle dybstrøelse frem.

- Majshalmen er samlet med en stor rive og en rundballepresser uden snitter. Det hele presset i baller med en diameter på 1,40 meter, forklarer Christian Erichsen, der foreløbig har fået presset 500 baller til de 45 kalve, der indtil videre har fået den nye dybstrøelse at gå på.

- Jeg kørte selv de 500 baller hjem. Det tog tre dage, men til gengæld skulle vi kun køre højest 4 - 5 kilometer efter hvert læs, forklarer Christian Erichsen, der vurderer at alene den sparede tid og brændstof i forhold til at skulle have hentet almindeligt halm længere væk, tegner sig for en betydelig sum.

En god forretning
Samtidig har majshalmen indtil videre ikke kostet ham noget, da han har haft aftaler om at måtte få det gratis, da det alligevel skulle have været pløjet ned.

- Men det er klart, at hvis det her kommer op at køre og bliver sat i system, vil det nok ikke være gratis i længden, siger Christian Erichsen, der dog vurderer, at så længe majshalmen ikke overstiger halvdelen af prisen for traditionel halm, så vil det stadig være en god forretning.

Det er blot få uger siden, at forsøget startede. Og de næste uger og måneder vil gå med at holde øje med, hvordan majshalmen fungerer hos kalvene.

Herefter vil Christian Erichsen overveje, hvorvidt forsøget skal gøres mere permanent, og hvorvidt majshalmen skal bruges i dele af den øvrige besætning.

- Jeg fortsætter dog nok med almindeligt halm hos de helt små kalve i boksene, slutter Christian Erichsen.

Læs også