Den afgående fødevareminister Henrik Høegh (V) vil presse på for, at den kommende fødevareminister ikke kun har fokus på forbrugersiden, men også på hvordan det hænger sammen ude i primærsektoren.
I modsætning til Henrik Høegh (V), der som landmand medbragte erfaring fra fødevareerhvervets side, da han blev fødevareminister, så ser det i øjeblikket ud til, at den kommende fødevareminister, og dermed minister for landbruget, bliver en person med stor erfaring fra forbrugersiden.
Varmeste emner til ministerposten i øjeblikket er således enten Pia Olsen Dyhr, som før valget var SF's Europa- og Forbrugerordfører eller Camilla Hersom fra De Radikale, som frem til hun blev valgt til Folketinget i torsdags har været formand for Forbrugerrådet i godt fem år.
- Jeg må sige, at de to, der er foreslået fra SF og De Radikale, de har rigtigt meget kendskab til forbrugersiden. Her vil jeg håbe, at vi som opposition får held med at præge dem lidt, så de også er opmærksomme på, hvordan det hænger sammen ude i selve primærsektoren, og hvilke vilkår, der er der, siger Henrik Høegh.
Glad for præstationen
Selv ærgrer Henrik Høegh sig over, at han ikke længere er minister. I alt nåede den 59-årige lollandske landmænd at sidde på ministerposten i 19 måneder. Af noget af det som han har været mest tilfreds med at have opnået i det tidsrum, nævner han Grøn Vækst 2.0, og at det lykkedes at få stoppet op omkring kvælstofreduktionen og få lagt de spørgsmål og frustrationer, som der var fra landbrugets side over i nogle faglige arbejdsgrupper, hvor repræsentanter fra erhvervet selv deltog.
- Men det ærgrer mig selvfølgelig, at vi ikke fik lov til at få lavet tingene færdigt, men det må vi jo så til at kæmpe med som opposition. Vi må se på, hvad vi kan gøre, når udvalgsarbejdet omkring de 10.000 ton kvælstof, som vi fik udsat, er færdigt, siger Henrik Høegh.
Holder fast
Henover vinteren kommer resultaterne således af udvalgsarbejdet omkring, hvordan man vil reducere de sidste 10.000 ton kvælstof ud af de 19.000 ton. Her er der undersøgt alternative virkemidler, såsom stenrev, minivådområder, så man kan få lavet en specifik og målrettet indsats frem for de generelle tiltag, som der først var lagt op til.
- Vi vil helt klart holde regeringen fast på, at når resultaterne af det arbejde kommer, så er det noget, som skal anvendes, siger Henrik Høegh.
Ser frem til energiforhandlinger
Udover dette så håber Henrik Høegh, at regeringsskiftet betyder, at der nu kommer gang i energiforhandlingerne, så man eksempelvis kan få gang i biogasområdet.
- Indtil valget havde det, der engang var opposition, men som nu bliver regering, et langt større ønske om at gøre valgkamp ud af det end at lave resultater. Derfor nåede vi ikke at få noget energiforlig igennem. Det er der altså behov for at få igennem for biogassens og halmens skyld, lyder det.
Inden Henrik Høegh i forbindelse med Lars Løkke Rasmussens ministerrokade i februar 2010 blev fødevareminister, var han Venstres fødevareordfører. Det er dog langt fra sikkert, at Henrik Høegh igen sætter sig på den post, når Venstres folketingsgruppe i løbet af denne uge eller starten af næste uge får fordelt ordførerskaberne i mellem sig.
- Jeg skal være et aktivt medlem af Folketinget i en konsekvent og hårdtarbejdende opposition. Og jeg har mange interesseområder. Jeg har selvfølgelig fødevarer, men også energi, miljø og Europapolitik har min interesse. Der er jo flere muligheder, siger Henrik Høegh.
Det var fra februar 2010 og frem til valget i torsdags Erling Bonnesen, der var Venstres fødevareordfører.