På baggrund af de store regnmængder opfordrer halmleverandørernes formand alle landmænd til at bjærge så meget halm som muligt. For østfynske Halm 80 er det et stort problem, at jorden mange steder ikke kan bære maskinerne.
De sidste måneders usædvanligt store regnmængder har gjort det vanskeligt - og nogle steder umuligt - at bjærge afgrøderne på markerne. Det gælder også halmen, og derfor påpeger formanden for Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, Flemløse, at landet er i en ekstrem situation.
- Jeg vil opfordre alle landmænd - også dem, der ikke er vant til at levere halm - til at bjærge så meget halm som muligt, siger Hans Stougaard. Alle, der har mulighed for det, opfordres til at presse halmen, da det ser ud til, at mange kommer til at mangle halm for at leve op til indgåede kontrakter. Med andre ord: Slå snitteren fra og få halmen presset!
Stigende efterspørgsel
- Efterhånden har vi vænnet os til herhjemme, at vi har et forbrug af halm, som ikke står mål med produktionen. Derfor eksporteres store mængder halm ud af landet - måske 150-200.000 tons. Den halm kunne lige så godt blive brugt i Danmark. Det ville miljømæssigt være en fordel. Men mange landmænd har ikke haft anden mulighed for at afsætte halm, end at eksportere den sydpå, hvor priserne i øvrigt er fornuftige. Sydpå har man været mere vakse til at bruge CO2-neutral energi. I Danmark går det desværre kun den gale vej.
- Derfor vil jeg opfordre alle, der har mulighed for det, til at få presset så meget halm som muligt. Det bliver en forretning, idet efterspørgslen vil stige. Blandt andet som følge af de helt usædvanlige regnmængder, der betyder, at mange hverken kan høste korn eller halm.
Arbejdet er gået i stå
En af de mange, der har problemer som følge af de seneste måneders usædvanligt store regnmængder, er landbrugs-, entreprenør-, handels- og transportfirmaet Halm 80 ApS, der har hjemme i Skalkendrup på Østfyn, og som med 12 pressere presser halm i et stort område og leverer halm til mange aftagere, først og fremmest Fynsværket. Desuden har firmaet gennem en sønderjysk entreprenør leveret noget halm til Holland.
- Hidtil har vi mængdemæssigt været foran sidste år, konstaterede virksomhedens direktør, Jørgen Jensen, i sidste uge. Det meste halm af frøgræs, vinterbyg og raps er presset, og nu skulle vi gerne snart i gang med vårbyg og hvede. Men her og nu er det meste arbejde i marken gået i stå. Mange steder er det ganske enkelt for blødt til, at vi kan køre der. Og der, hvor vi kan køre og presse, er der meget arbejde med at vende og rive halmen. Den skal jo være tør, når den presses, så kvaliteten kan være så god som muligt.
Folk kører fast
Jørgen Jensen vil ikke p.t. begynde at vurdere, om Halm 80 kan få halm nok til at opfylde de leveringskontrakter, firmaet har. Han vurderer dog, at ud fra de arealer, hvor fra firmaet er lovet halm, skulle der være gode muligheder for at få fat i den mængde, der er kontrakt på.
- Der går meget tid med at trække mejetærskere og pressere fri, når de er kørt fast i marken, fortæller Jørgen Jensen. Men her og nu er det muligt at køre og presse lige efter mejetærskeren, hvis ellers jorden kan bære. På dette tidspunkt i august har vejret jo tit drillet. Men i år er det mere specielt end normalt på denne egn. Når folk kører fast, er det ikke så godt.