Kommune afviser at blive belønnet for miljøsjusk

Udvalgsformand i Tønder Kommune afviser, at kommunerne belønnes for miljøsjusk i behandlingen af husdyrgodkendelser. Det er staten, der har sjusket, lyder det.

Danmarks Naturfredningsforening har i den grad set sig sure på husdyrloven. I en pressemeddelelse kritiserer præsident Ella Maria Bisschop-Larsen loven for at koste borgerne dyrt.

På sigt vil loven, ifølge hende, med stor sandsynlighed indebære, at skatteborgerne skal ud og betale store erstatninger til de landmænd, der med den uklare lov i hånden har fået tilladelser til at udvide deres bedrifter tæt på naturområder og stik mod EU’s miljøregler.

- Det bliver ikke billigt, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun kritiserer samtidig miljøministeren for at ignorere problemet, og for i stedet at have valgt at give 15.000 kroner hver gang en kommune må genbehandle en afgørelse efter Miljøklagenævnet har sendt den retur til kommunen på grund af fejl.

- Det roder rundt. Regeringen har forsøgt at stoppe vores klager ved at give os en økonomisk mundkurv på 3.000 kroner hver gang, vi klager over en lovstridig afgørelse. Nu belønnes kommunerne så med 15.000 kroner hver gang, de skal behandle en sag, som de i første omgang har givet ulovlig godkendelse til. Det er så uskønt, at vi bør få uvildige til at gennemgå sagen, fastslår Ella Maria Bisschop-Larsen.

Ikke godt modtaget
I Tønder Kommune bliver kritikken fra Ella Maria Bisschop-Larsen opfattet som en kritik af kommunernes arbejde i forbindelse med behandlingen af husdyrgodkendelser.

Formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg, Bo Jessen (V) er således ikke tilfreds med den udlægning, Danmarks Naturfredningsforening fører sig frem med i forbindelse med de 15.000 kroner, som kommunerne kan opnå pr. genbehandlet sag.

- Det er ikke fair at påstå, at kommunerne belønnes for sjusk. Kritikken har forkert adresse. Hvis nogen har sjusket i denne sag, så er det Miljøstyrelsen. Det er bestemt ikke kommunerne, siger Bo Jessen, der skyder skylden på staten, og på de manglende redskaber, som man i lang tid har manglet i kommunerne.

Manglet redskaber
I alt fem millioner kroner har Miljøstyrelsen sat af til ordningen, hvor kommunerne kan få de 15.000 kroner pr. genbehandlet sag, og Bo Jessen finder det trods alt positivt, at styrelsen er nået frem til den erkendelse og har taget konsekvenserne. Han kunne dog godt have ønsket sig, at Miljøstyrelsen havde reageret hurtigere og tidligere.

- Så var vi ikke kommet i denne situation, hvor rigtig mange landmænd har måttet vente alt for længe på at få svar på deres ansøgninger, siger udvalgsformanden fra Tønder.

Urimelige arbejdsvilkår
Siden kommunerne i 2007 overtog behandlingen af husdyrgodkendelser fra amterne, har der været problemer med ikke fungerende it-ansøgningssystem til manglende datagrundlag og beregningsværktøjer til at foretage de nødvendige vurderinger blandt andet i forhold til bedst anvendelige teknologi (BAT) og kvælstofpåvirkningen af vandområder i internationale naturbeskyttelsesområder, for eksempel Vadehavet.

Både BAT og kvælstofpåvirkningen har indtil videre været klagenævnets fokusområder for at hjemvise sager.

- Men hvordan skal vores medarbejdere kunne fortage disse vurderinger korrekt, når de ikke kan få de nødvendige redskaber og vejledninger fra Miljøstyrelsen, spørger Bo Jessen

- Medarbejderne har haft urimelige arbejdsvilkår på grund af Miljøstyrelsens smøl. Det bliver vi kompenseret for nu, lyder det videre.

Læs også