67 års fynsk erfaring med frugt og bær

STØRST I DANMARK: Ørskov frugt A/S i Oure på Sydfyn håndterer en tredjedel af den danske høst af kernefrugt.

Den, der lever stille, lever godt, lyder et gammelt ordsprog. Og ordene står til troende, når det drejer sig om Ørskov Frugt A/S i landsbyen Oure på Sydfyn, der er et område med mange års tradition for dyrkning af frugt.

- Vi har aldrig haft hverken behov eller lyst til at deltage i offentlig polemik, men har altid koncentreret os om at drive virksomheden så godt, som det nu engang har været muligt, lyder det fra Thomas Ørskov Christensen, der er anden generation i Ørskov Frugt, der udover konventionel produktion også er statsanerkendt til at forarbejde økologiske produkter.

Det var Thomas Ørskov Christensens far, Niels Ørskov Christensen, der i 1943 i det små grundlagde virksomheden på et lille husmandssted, og på bar mark plantede de første frugttræer. 67 år senere håndterer Ørskov Frugt, som Danmarks største aktør på markedet, en tredjedel af den danske høst af kernefrugt, ligesom virksomheden er landets største leverandør af jordbær til konsum og industri.

Tredje generation
Thomas Ørskov Christensen, der til næste år fylder 70 år, har stadig sin daglige gang i virksomheden, der i dag endvidere tæller sønnen Niels Ørskov Christensen som tredje generation og svigersønnen Carlos Ragone som medlemmer af den trojka, der udgør Ørskov Frugts ledelse.

I det daglige er Carlos Ragone ansvarlig for virksomhedens produkter til fødevareindustrien, mens Niels Ørskov Christensen har ansvar for konsumfrugt- og bær til detailhandelen.

Men det er ikke kun i virksomhedens domicil i Oure med 18.000 kvadratmeter produktions- og lagerfaciliteter og 40 medarbejdere, der er aktivitet. Koncernen Ørskov Frugt tæller endvidere 17.000 kvadratmeter faciliteter under tag og omkring 100 medarbejdere fordelt på to fabrikker i Polen.

Og lægges årets inden- og udenlandske aktiviteter sammen, bliver facit bearbejdning og videresalg af hen ved 35.000 tons frugt og bær. Heraf leveres cirka halvdelen af et halvt hundrede større avlere i Danmark, mens resten er udenlandske produkter. Ørskov Frugts egne 90 hektar plantager på Sydfyn bidrager til regnestykket med cirka 2.500 tons æbler og pærer.

Industri og konsum 
Cirka halvdelen af virksomhedens frugter og bær afsættes på det danske marked, mens resten eksporteres.

Den samlede produktion fordeler sig med halvdelen som konsumvarer til detailhandelen. Og mens jordbær leveres indenfor et døgn efter plukning, opbevares sorteret og emballeret kernefrugt i specielle kølerum med kontrolleret atmosfære, der bevarer frugtens friskhed. I kølerummene sænkes iltprocenten fra frugtens naturlige 21 til 1,5 procent for, uden brug af tilsætningsstoffer, at stoppe frugtens udviklingsproces.   

Bær, og det vil fortrinsvis sige kirsebær, solbær, ribs, stikkelsbær, hindbær og jordbær, tegner sig for den anden halvdel af virksomhedens produktion, der afsættes til fødevareindustrien og bruges til blandt andet marmelade, juice og mejeriprodukter.

Renses og fryses
Når frugt og bær i kølebiler er transporteret til Ørskov Frugt, bliver de vasket og renset, ligesom en avanceret laserteknologi sikrer, at eventuelle fremmedlegemer og umodne bær sorteres fra. Og indenfor samme døgn bliver hovedparten af pakkede bær sendt til opbevaring i frostlagre ved minus 25 grader, mens sorteret frugt opbevares i kølerum ved plus to grader.

For at sikre tilstrækkelige leverancer af frosne bær til industrien har Ørskov Frugt i en årrække gennem koncernens polske datterselskab, Agrofreeze S.A, købt og bearbejdet råvarer i Polen, der er Europas største producentland af bær.

Selskabet, der med høj, teknologisk standard og to frysehuse er placeret på to adresser i traditionsrige landbrugsområder i Polen, producerer i år 15.000 tons bær og frosne grøntsager - blandt andet løg i tern og skiver.

Tiderne skifter
Som det er tilfældet i mange andre brancher, skifter tiderne også, når det gælder produktion af kernefrugt og bær. Og ikke kun i et globaliseret 21. århundrede.

- Da jeg for 40 år siden overtog firmaet efter min far, blev der i Danmark høstet omkring 90.000 tons kernefrugt. I dag er den samlede danske høst reduceret til cirka 20.000 tons. Til gengæld er høsten af bær steget ganske væsentligt, fortæller Thomas Ørskov Christensen, der trods mange skeptikeres talen og gøren tror på en fremtid for dansk kernefrugt.

- Der vil uden tvivl ske en yderligere koncentration af både avlere og virksomheder, der køber, bearbejder og videresælger dansk frugt og bær. Men set i det perspektiv er jeg overbevist om, at Ørskov Frugt nok skal klare sig. Og det sker ikke mindst, fordi vi er en effektiv, drevet virksomhed med korte kommandoveje.

75 øre mere i år
Godt halvt inde i den aktuelle sæson for kernefrugt kan Thomas Ørskov Christensen melde om en afregningspris til danske avlere, der er 75 øre pr. kilo højere end i fjor.

- Og det er godt for både branchens og danske avleres overlevelsesmuligheder. Men jeg tror også på en god fremtid, fordi ikke kun danske forbrugere, men også detailhandelen har fået øjnene op for, at danske kernefrugter er sunde og på grund af klimaet en anderledes, frisk smag.

- Men det er dog ikke det samme som at sige, at kampen med importeret frugt om hyldeplads i danske supermarkeder er forbi. Men tro og vilje kan som bekendt flytte bjerge, lyder det fra en optimistisk Thomas Ørskov Christensen.

Læs også