Danish Agro stillede op til tæsk

Tirsdag aften mødte 150 sjællandske planteavlere op til et debatmøde om spiringsfradrag i hvede og raps. Danish Agro stod for skud, som eneste repræsentant for grovvareselskaberne.

Der var tørre tæsk til Danish Agros salgsdirektør Henning Fogh, da han vovede sig ind i løvens hule, da rådgivningsselskabet Agrovi og Nordsjællands Landboforening tirsdag aften bød til debatmøde om afregning på korn og raps efter årets dårlige høst.

- Det vi har oplevet fra jer som kunder er skiftende principper fra grovvareselskaberne. Det gælder på spirede kerne, og det gælder fejl i afregninger med hensyn til kvalitet og fradrag, indledte konsulent Hans Henrik Fredsted fra Agrovi, som havde gennemgået en række afregninger fra medlemmerne.

Han viste eksempelvis et regneeksempel, der betød, at hvis man afleverede sit korn hos Danish Agro i stedet for DLG så slugte man samtidig en afregningsforskel på 802 kroner pr hektar afleveret hvede foderkorn.

- Få nu kigget jeres afregninger igennem, få nu set på, om I er blevet afregnet efter de rigtige kriterier, lød det afsluttende budskab fra konsulenten.

Byg egen opbevaring
Herefter gennemgik Effektivt Landbrugs markedskommentator Palle Jacobsen fra Agrocom.dk, hvordan engroshandlen af korn foregår. Han har selv 13-14 års erfaring fra branchen, og han mente, at landmænd nu selv må købe sig til friheden.

- Det er en fælles opgave mellem grovvarefirmaerne og landbruget. Jeg tror bare, at den opgave bliver forbandet vanskelig. I landmænd har ikke så store pressionsmidler at bruge over for de to store grovvarefirmaer, der reelt er tilbage. Gå sammen nogle stykker om at sætte en silo op. Ellers vil I være stavnsbundet til at acceptere de store grovvareselskabers betingelser, sagde han.

Den efterfølgende debat var både hård og konkret, og salgsdirektør for Danish Agro Henning Fogh stod for skud.

- Jeg begynder meget svært ved at finde et argument for, hvorfor jeg skal aflevere korn til Danish Agro, sagde Søren Vestergaard, Stenløse, og fortsatte.

- Det er underligt, at Danish Agro har modtaget alt det dårlige korn siden, at de skal tage alle fradragene. Jeg fik trukket den største renseprocent på det første hvede, som jeg leverede og efterhånden, som der kom medieomtale, så fik jeg trukket mindre på det sidste. Spirene forsvandt åbenbart. Sig mig er Danish Agro fuldstændig ligeglade med, at de mister deres kunder på sigt, sagde han.

Rimeligt rigtigt
Henning Fogh fra Danish Agro fik lov at forsvare sig.

- Dem, som kommer med belastningen for firmaet, er også på en eller anden måde dem, der kommer til at betale for det her. Vi mener sådan set, at det, vi har gjort, har været rimeligt rigtigt. Årets høst har kostet Danish Agro i omegnen 10-12 millioner ud over det, som vi har trukket i renseomkostninger. Vi kan godt holde til at fordele 10-12 millioner over resten af medlemmerne. Men når man kigger på hele kæden, så synes jeg også, at vi har fordelt omkostningen på den rigtig måde, sagde Henning Fogh.

I debatpanelet sad også formand for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion Torben Hansen, og direktør i Videncenter for Landbrug, Planter, Carl Åge Pedersen. Selvom der blev efterspurgt både støtte til eventuelle retssager og fælles afregningsretningslinjer, så kom der ikke håndfaste løfter frem dem, men de vil nu analysere det.

- Vi skal også huske på, at det her har været et meget specielt år. Det er 19 ud af 20 år, at det sker, beroligede Torben Hansen.

Læs også