Det er med god grund, at hver egn for tiden har sit eget majsarrangement. Indbydelsen fra Hornsyld Købmandsgaard og Limagrain Denmark A/S til et halvt hundrede kvægbrugere på den kolde midtjyske højderyg i Thyregod ved Give gav da også anledning til nuancerede drøftelser om de enkelte majssorters status her to-tre uger, før høsten indledes på denne egn.

- Vi kommer jo ikke udenom, at majs stadig er en eksotisk afgrøde i Danmark. De fleste anlægger en strategi med flere sorter, så man rammer et godt gennemsnitligt niveau, når majsen skal ensileres. I år kom foråret sent, og det tog nogen tid, før majsen kom i gang, fortalte produktchef for såsæd og planteværn hos Hornsyld Købmandsgaard, Kim Jensen.

- Vi holder et møde igen i efteråret, når vi har forsøgsresultaterne, så folk kan træffe deres valg. Det er naturligvis i vores interesse at vide, hvor ønskerne går hen, fordi vi skal bestille frøene i Frankrig. Limagrains majsudsæd høstes i oktober i Frankrig.

Fra Limagrain Denmark kunne Kenneth Søbye i demonstrationsmarken hos Morten Nissen på Hastrupvej vise de gode sikre LG Animal Nutrition-sorter. Blandt andre de meget tidlige sorter Artist og Adept, ligesom der blandt de fremmødte majsdyrkere blev talt i positive vendinger om senere sorter som Pavarotti og Atrium.

- Endnu kan der sker en del med stivelsen, hvis vi er så heldige at få et par ugers varmt vejr. Selvom, der har været en frostnat i september her på egnen, er der næsten ingen skader at se. Nu håber vi bare på et par lune uger, før majshøsten kommer i gang, sagde Kenneth Søbye, der forsigtigt anslog omkring 10.000 foderenheder pr. hektar i gennemsnit i det midtjyske.

En uge senere i år
Værten for demonstrationsmarken var driftsfællesskabet Hastrup DF, der har 500 årskøer og driver 580 hektar, heraf 145 hektar med majs.

- Vi fodrer nok tæt på lige meget græs og majs i rationen, sagde den ene halvdel af driftsfællesskabet, Morten Nissen.

- Efter omstændighederne står majsen godt. Vi har ingen sildige sorter her og i år, skønner jeg, at vi er en uge bagud i forhold til normalt. Derfor vil der nok gå et par uger endnu, før vi skal i gang med at snitte majsen, tilføjede han.

Hos Hastrup DF er det en maskinstation, der klarer ensileringen. Selv om der er flere sorter, høstes det hele på en gang.