- Det kører, som det plejer

For første gang siden omstruktureringen skal der arrangers Åbent Landbrug - 3. søndag i september. Det ser ud til, at det efterhånden traditionsrige arrangement kører som det plejer.

Op mod 60.000 byboere vil på søndag have set, hvordan et moderne landbrug fungerer på 66 bedrifter i Danmark. Ingen af dem vil dog formentlig have opdaget, at arrangementet i år har været en smule anderledes end tidligere.

For første gang er det hele nemlig styret fra centralt hold af folkene i Landbrug & Fødevarer, hvor det hele tidligere var styret af landmændene i de regionale Åbent Landbrug-udvalg under Landbrugsraadet, der nu enten alle er lukket eller, som det er tilfældet i Østjylland, kører videre under de lokale landboforeninger.

Bekymringerne ved, at udvalgene lukkede, var sidste år store, da mange frygtede, at arrangementet ville miste sin lokale forankring, men når det kommer til tredje søndag i september, ser det ud til, at alt kommer til at køre, som det plejer. Det fortæller nogle af de tidligere formænd i Landbrugsraadets Åbent Landbrug-udvalg til Effektivt Landbrug.

- Det kører. Nu har jeg jo ikke så meget at gøre med det, som tidligere, men det er klart min fornemmelse, når jeg taler med de lokale formænd her i Østjylland, at der er en fin opbakning til det arrangement fra Axelborgs side, siger Riber Anthonsen, der er formand for det stadig eksisterende Åbent Landbrug-udvalg i Østjylland.

Ingen svineproducent på Fyn
Samme melding kommer fra Hans Dam, der i dag sidder i bestyrelsen i Centrovice, men som er tidligere formand for Åbent Landbrug-udvalget på Fyn, der altså nu er nedlagt.

- Det kører, som det plejer at gøre. Det er jo bare nogle andre, der har med det at gøre. Det har dog været lidt svært at finde svineejendomme på Fyn i år, men det tror jeg ikke har noget med organiseringen at gøre. Det er mere på grund af svineproducenternes dårlige økonomi, siger Hans Dam, der fortæller, at der i år er fem fynske ejendomme med i arrangementet på søndag mod seks sidste år.

Ikke alt er godt
Villads Sørensen, der sidder i bestyrelsen i Gefion, og som var formand for Åbent Landbrug-udvalget på de østlige øer, tror dog, at grunden til Landbrug & Fødevarer ikke har fundet 75 bedrifter, som man tidligere har meldt ud, var målet, men kun 66 bedrifter, netop skyldes omstruktureringen i organisationen af Åbent Landbrug.

Som han har gjort siden Landbrug & Fødevare blev dannet, holder han fast i, at han finder omstruktureringen omkring Åbent Landbrug uheldig. Det hele er rykket langt væk for landmanden, og flere tiltag, som udvalgene tidligere har lavet i forbindelse med samfundskontakt er stoppet eller gået i stå.

- Men det er ikke fordi, at jeg håber, at omstruktureringen får nogen betydning på søndag. Jeg håber, det hele kommer til at køre på skinner. Det ville være rigtig ærgerligt, hvis det fik betydning i hvert fald. Folk som vi skal vise landbruget frem til, kan jo ikke gøre for, at vi ikke kan finde ud af at strukturere os rigtigt, siger han.

I Østjylland, hvor Åbent Landbrug-udvalget altså stadig eksisterer, kan Riber Anthonsen også fortælle, at tiltagene i samfundskontakten på mange områder er gået i stå

- Det regionale arbejde er gået rigtig meget i stå. Selvom vi har beholdt det lokale udvalg her i Østjylland, er der ikke sket meget. Høstmarkeder og så videre kører godt, og som det plejer, men der er ikke så meget udvikling længere. Der sker ikke så meget nyt, siger Riber Antohnsen.

1Svineproducenter deltog ikke på grund af H1N1-influenza.

Læs også