Det er Hannes fortjeneste

UDSTILLING: Arne Jensen er meget interesseret i avl og udstilling, men med 370 jersey-køer i stalden er tiden ikke til det. Derfor er både han og hele den dyrskue-glade familie glade for, at hans niece Hanne Væver sørger for, at besætningens køer bliver udstillet.

Hanne Væver og hendes to mindre søskende, Lene og Jens Peter, har allerede bestemt hvem, der skal trække med hvilke dyr, når turen går til Landsskuet med onkel Arne Jensens jersey-køer.

Sådan var det også, inden der blev udstillet i Nibe og Løgstør, og sådan bliver det også, når dyrene skal udstilles igen

Hanne Væver har forinden meldt dyrene til og sørger for, at de både bliver trænet, vasket og klippet. Hun er også med til at udvælge dem.

- Så malker vi sammen en aften og skriver numrene på de bedste ned. Dagen efter mødes vi igen og sorterer en gang til, fortæller Arne Jensen.

Til Løgstør Dyrskue havde han selv valgt en ko ud og meldt den til. Uden Hanne vidste det.

- Vi har jo lidt konkurrence internt, siger Arne Jensen, der alligevel blev lidt lettet, da Hanne også fik øje på koen og sagde god for den.

Koen, der er efter ungtyren Balka, er Arne Jensen meget spændt på. Balka er opdrættet hos hans fætre, Jørgen og Poul Jørgensen i Løgstør.

Unge og udenlandske
Mælkeprisen har på det seneste bestemt, at der kun er brugt danske ungtyre i besætningen, hvor Arne Jensen selv inseminerer. Det koster omkring 30 kroner pr. gang, mens det koster omkring 130 kroner pr. gang, hvis det er canadiske tyre.

Og det må det gerne være, mener Arne Jensen. For tre år siden var han i Canada med kvægavlsforeningen Semex, og der blev han bidt af den canadiske model.

- Jeg mener, de har bedre yver og ben. Det er større køer med mere volumen, og de kan æde mere grovfoder. Det giver flere kilo mælk med knap så højt et fedtindhold men samme proteinindhold, siger mælkeproducenten.

Det er først nu, at kvierne, der er insemineret med canadiske tyre, begynder at få kalv, men det tegner godt, fortæller Arne Jensen.

En af de køer, der skal udstilles på Landsskuet, er efter canadiske Comerica, og derudover er der en Brasso-datter, der var modelko på Agro Nord, og en Ruben-datter. Begge amerikanske tyre. Ruben-datteren tror Arne Jensen meget på, og en anden af hans Ruben-døtre har da også fået ærespræmie på Landsskuet.

- Så det er nok ikke helt ved siden af, siger han.

Hannes ko
Og så er der jo Hannes ko. Det er en fjerdekalvs Impuls-datter, og der er ingen diskussion om, hvem der trækker den på Landsskuet. Det gør Hanne Væver selvfølgelig, og det har hun gjort rigtig godt.

De seneste titler, de to har taget med hjem, er Super-ko på Agromek og skuets bedste ældre Jersey på Nibe Dyrskue, som bare er to ud af mange.

Hanne Væver og hendes to søskende er også præmietagere i mange af mønstringskonkurrencerne.

Et af koens afkom, en Sultan-datter, er med som fremtidskvie på Landsskuet i år.

- Vi håber på, det kan blive den nye stjerne-ko. Det bliver spændende at se, siger Arne Jensen.

For familiens skyld
Han og Hanne Væver udstiller i alt ti dyr sammen med resten af familien på Landsskuet i år. Det er Arne og Heidi Jensens tre drenge også glade for. Tvillingerne Anders og Kristian på fire år og Erik på to år har hver deres kalv med i fremtidskalv-konkurrencen.

- Det er for børnenes skyld. Så har de også noget at gå op i, når vi er på Landsskuet, hvor de skal fodre og passe kalvene, siger Arne Jensen, der dog medgiver, at det også ville være sjovt, hvis kalvene vinder.

Anders og Kristian er allerede i fuld gang med at træne med kalvene, der står ude i haven noget af tiden.

Især Kristian er interesseret i det med køerne og dyrskuerne. Anders er mere til traktorerne. Men Kristian har det ikke fra fremmede, for allerede da far Arne Jensen var barn, legede han også dyrskue med sine forældres kalve ude i haven.

Det er åbenbart en familiesvaghed, for Hanne Væver var heller ikke mere end 8 år gammel, da hun trak en ko til et dyrskue første gang.

Uden Hanne går det ikke
Da Arne Jensen var 16 år udstillede han selv på Landsskuet for første gang, og der har kun været et år, han ikke har været der foruden de gange, der ikke har været afholdt noget landsskue.

For Landsskuet, det skal han med til. Egentlig er det meningen, at Hannes, Lenes og Niels Peter Vævers forældre er på Landsskuet halvdelen af tiden, mens Heidi og Arne Jensen er der den anden halvdel af tiden.

- Men sidste år var vi der godt nok alle dage. Måske er vi der også alle dage i år, siger Arne Jensen.

Men uden Hanne gik det ikke.

- Det er ene og alene Hannes fortjeneste, at vi kommer af sted endnu, siger han

Læs også