Forkert bremsehoved blev en dyr detalje
Det har kostet en landmand i Himmerland 70.000 kroner at få en forkert bremseventil på sin traktor.
Da landmand Claus Toft Knudsen ved Års i Himmerland i foråret 2008 købte en nyere New Holland TG 255 traktor, der oprindelig stammer fra Tyskland, til at trække sin nyerhvervede 20 kubikmeter Samson gyllevogn, vidste han ikke, at en ny bremseventil skulle koste ham mere end 70.000 kroner.
Han vidste heller ikke, at det værksted, der gjorde traktoren klar til levering og i den forbindelse foretog et fejlagtigt indgreb i bremsesystemet, ikke ville lade sin ansvarsforsikring dække omkostningerne.
- Gyllevognen fra Samson er, som det er sædvane herhjemme, med hydrauliske bremser, mens traktoren fra Tyskland var født med luftbremser. Maskinhandler Lasse Høgh, som formidlede handlen, aftalte med firmaet Ole's Smedeforretning i Haubro ved Års at få ændret traktoren til hydrauliske bremser før levering, forklarer Claus Toft Knudsen.
- Den sag blev klaret med en ny ventil. Imidlertid konstaterede vi straks efter afleveringen af traktoren, at der var problemer med, at traktoren trækker til den ene side under nedbremsning. Vi henvendte os adskillige gange til Ole's Smedeforretning, og de målte hver gang trykket, og vi fik at vide, at der ingen fejl var. Det foregik hen over sommeren 2008. Sammenlagt nåede vi at udbringe 20.000 ton gylle, inden bremserne var ødelagte.
Andet værksted
- Fra foråret 2009 oplevede vi, at traktoren ikke kunne køre, fordi der var spåner i transmissionsoliens filter. Det gentog sig dagligt, og vi måtte derfor dagligt skifte filteret for at kunne køre.
Fra værkføreren hos Ole's Smedeforretning fik vi at vide, at hvis de skal betale for bremsereparationen, må den udføres på deres værksted.
- Efter reparationen af bremserne hos Ole's smedeforretning får jeg at vide, at de har afprøvet traktoren på landevejen med en tipvogn, og den fungerer perfekt.
Efter 14 dage vælger vi at få problemet undersøgt hos en New Holland-forhandler.
Trykket skal tjekkes
Trods gentagne henvendelser fra Claus Toft Knudsens side lykkedes det ikke på noget tidspunkt Ole's Smedeforretning at finde en forklaring på problemet. Til sidst valgte Claus Toft Knudsen altså at lade New Holland-forhandleren Farmas i Farsø kigge på køretøjet.
- Det er rigtigt, at vi havde traktoren inde for at kigge på den. Vi kunne måle, at bremsekarakteristikken var forkert, den var ikke aggressiv nok i forhold til belastningen og måtte derfor skifte bremsehovedet. Efter at have monteret et andet bremsehoved til nogle få hundrede kroner, var problemet løst, kan værkfører Flemming Nielsen hos Farmas i Farsø berette.
- Det er utroligt vigtigt, at gyllevognen bremser på alle hjul, så traktoren ikke selv skal gøre al arbejdet. Hvert år oplever vi her i starten af sæsonen eksempler på, at bremser kan være rustet fast eller bremsetrykket ikke passer. Hvis man kører med en tom gyllevogn og laver en katastrofeopbremsning på asfalt, skal alle hjul kunne blokere. Gør de ikke det, er det en god ide at få bremserne eller bremsetrykket tjekket, råder Flemming Nielsen.
Ødelagte bremser
Claus Toft Knudsen fik først afhjulpet sine bremseproblemer efter at have brugt mange tusinde kroner på sagen uden nytte.
- Fordi der ikke var bremseeffekt på gyllevognen gik det ud over traktorens bremser. Det var blevet overbelastet og derfor slidt helt ned. Bare fordi der sad en forkert ventil eller bremsehoved på traktoren, ærgrer han sig.
En skade af den karakter ville Claus Toft Knudsens forsikringsselskab nemlig ikke dække. De fastholder, at en maskinkasko ikke dækker den slags skader, og afviser at betale fordi der har været tale om overophedning.
Fejl fra værkstedet
Omkostningerne i forbindelse med den forkerte ventil er for Claus Toft Knudsen nu endt i en regning på mere end 70.000 kroner.
- Der er tale om en klar fejl fra Ole's Smedeforretnings side. Jeg har ikke haft mulighed for at vurdere, at den ventil, der blev monteret, var en forkert type, men har undervejs påpeget, at jeg mente, noget var galt. Og hvad endnu værre er: Vi har kørt uden bremser på det tunge køretøj. Vi kører en hel del på landevejene heromkring, og jeg tør slet ikke tænke på, hvad der kunne være sket, siger en rystet Claus Toft Knudsen, der mener, at værkstedet bør have en forsikring, der kan dække de omkostninger, sådanne fejl forårsager.
- Jeg har fået at vide, at hvis den ansvarsforsikring Ole's Smedeforretning har, skal dække skaden, vil hans præmie stige voldsomt. Derfor vil han ikke anmelde det til sit forsikringsselskab, lyder det fra Claus Toft Knudsen, der er dybt skuffet over firmaet.
Det er korrekt, at vi har monteret en bremseventil på Claus Toft Knudsens TG255, og det er rigtigt, at han har været med den hos os og sagt, at den trækker til den ene side, når han bremser. Dette har ikke noget at gøre med det indgreb, vi har foretaget.
Vi har målt bremsetrykket, og det var ok. Claus Toft Knudsen sagde, at bremseventilen var monteret forkert. Vi har snakket med en New Holland-forhandler, inden vi monterede ventilen, og den er monteret efter deres anvisning, og den sidder korrekt.
Da Claus kommer igen med en defekt bremse, og vi skilte den ad, var bremserne helt ødelagte. Straks ringer Claus Toft Knudsen til sin kaskoforsikring, og fra dem fik han brev om, at de ikke ville dække vedligeholdelse på traktoren.
Der er ingen, der ved, hvordan de bremser så ud, da vi monterede bremseventilen. Det var en brugt traktor, og de har kørt to sæsoner med den. Derfor kan jeg ikke se, hvorfor at forsikringen skal blandes ind i det.
Inkasso
Desuden synes jeg, at det er mærkeligt, at sagen først kommer frem, efter at jeg har sat en advokat til at inddrive pengene for udført arbejde. Faktura er udstedt i juni 2009 og Claus Toft Knudsen fik kredit indtil 13. august, hvorefter der udsendes rykker. Herefter får han yderligere kredit, da der efterfølgende er en del korrespondance mellem ham og os.
I marts 2010 sendes Claus Toft Knudsen til inkasso, da sagen ikke er endt med enighed. Herefter indgås forlig, hvorefter Claus Toft Knudsen indvilliger i at betale til fuld og endelig afgørelse af mellemværendet. Det fremgår også af brevet fra Claus Toft Knudsen advokat, at Claus Toft Knudsen indser, at der er omkostninger forbundet med at have en vogn i drift.
Ikke farligt
Jeg må derfor konkludere, at Claus Toft Knudsen tror, at man kan køre uden vedligeholdelse, og hvis der er noget, der går i stykker, så må det være på garantien eller et forsikringsspørgsmål.
Med hensyn til, at det kunne have været farligt at køre med køretøjet, kan jeg tilføje, at hvis bremserne på gyllevognen er lagt korrekt til, så har det aldrig været farligt at køre. Der sendes altid 150 bar ud på bremserne på gyllevognen, således at denne vil bremse i stedet for traktoren.