Ingen jubel i 2010

SVINEPRODUKTION: 2010 bliver et meget stille år for svineproducenterne. Det spår Brian Christiansen, som håber, at der fortsat bliver slagtesvineproduktion i Danmark tros griseflugten til Tyskland.

2010 bliver ikke noget jubelår for de danske svineproducenter. I bedste fald bliver det et meget stille og roligt år, forudser Brian Brunshøj Christiansen, der driver slagtesvineproduktion ved Dalby på Hindsholm.

- Mange siger, at det nu går fremad, men jeg tror, man prøver at snakke tingene lidt op i øjeblikket. Svinepriserne kommer måske op på 9 kroner i løbet af året, men mere tror jeg heller ikke, det bliver til. Hjulene snurrer ikke ligefrem på højtryk, konstaterer den fynske svineproducent.

- 2011 bliver nok lidt bedre end 2010, men jeg tror, vi skal frem til 2012, før det bliver rigtig godt at være svineproducent igen. Det bliver en langsom fremadskridende udvikling til det bedre, vurderer Brian Christiansen, der ligesom de fleste andre landmænd kan se tilbage på et surt 2009.

- 2009 var noget skidt for os, konstaterer han. Især fordi, vi var bundet af en dyr foderkontrakt helt frem til høst. Da vi lavede den nye foderkontrakt, fik vi foderet 60 kroner billigere. Det er noget, som gør en meget stor forskel.

Noteringen er for dårlig
I den helt aktuelle situation langer Brian Christiansen ud efter Danisch Crown, der kort før nytår sænkede svinenoteringen mærkbart.

- Jeg synes nok, Danish Crown har været hårde og sænke noteringen med 60 øre kort før årsskiftet. Når man er presset i forvejen, og ens aktiver lige pludselig falder i værdi, så slår det ekstra hårdt, siger Brian Christiansen, som ikke mener, den aktuelle notering er i orden. Noteringen skal op over 9 kroner, før han igen kan få positive tal på bundlinjen.

Den fynske slagtesvineproducent mener også, at der er brug for en foryngelseskur i det danske storslagteri.

- Danish Crown har nok været lidt for meget landmandsdrevet. Vi har ikke den store økonomiske uddannelse. Man skulle have taget nogle professionelle folk ind i bestyrelsen. Der skal en anden ledelsesstruktur ind. Organisationen har kort sagt været for tung at danse med, siger Brian Christiansen.

På grund af det høje danske lønniveau mener han også, at de danske grise bare skal skæres i to halvdele og sendes videre til forarbejdning i Tyskland, hvor omkostningsniveauet er noget lavere.

- I Danish Crown siger de godt nok, at det er forædlingsdelen, vi har tjent på, men det er nok på forarbejdningen i udlandet, vi har hentet gevinsten, og ikke så meget på den hjemlige forarbejdning, siger Brian Christiansen.

Hård konkurrence fra Brasilien
Det høje danske omkostningsniveau kan ifølge den fynske svineproducent blive en endnu større hæmsko for den danske produktion i fremtiden, fordi lande som eksempelvis Brasilien tordner frem på arenaen.

- Vi skal fortsat leve på vores høje effektivitet, men på det punkt begynder de andre også at bide os i haserne. Samtidig har brasilianerne både foderet og den billige arbejdskraft lige udenfor døren, så de bliver hårde at konkurrere med i fremtiden, tror Brian Christiansen.

- Når vi desuden, fortsætter han, altid skal være foregangsland på mange områder – ikke mindst miljøområdet – så koster det yderligere på konkurrenceevnen. Vi må håbe på, at vi fortsat kan afsætte vores produktion på verdensmarkedet i kraft af den øgede befolkningstilvækst og den voksende efterspørgsel på fødevarer.

- Vores varemærke skal være ingen medicinrester og en ensartet vare af god kødkvalitet, siger Brian Christiansen.

Vil gerne fordoble produktionen
Selv om flere og flere grise køres til Tyskland, håber den fynske landmand, at der fortsat vil være plads til slagtesvineproduktion i Danmark.

- Som slagtesvineproducent håber jeg naturligvis, at vi kan beholde grisene i Danmark. Men omkostningsniveauet i Tyskland er meget lavere, og hvis de også fremover kan betale 30-40 kroner mere for smågrisene samtidig med, at vi får en lavere notering end tyskerne, så kan vi ikke være med i fremtiden, erkender Brian Christiansen.

De lange sagsbehandlingstider i kommunerne for miljøgodkendelser gør det hellere ikke lettere at være landmand i Danmark.

- Jeg vil gerne udvide min svineproduktion til det dobbelte, men de lange ventetider på miljøgodkendelser betyder, at man overvejer en ekstra gang, om det overhovedet er besværet værd at skrive en ansøgning, siger svineproducenten, som heller ikke ønsker at strande med et stort staldanlæg, som ikke er betalt ned, hvis grisene fortsætter med at ryge til Tyskland, og han bliver nødt til at lukke produktionen efter for eksempel 10 års drift.

- Men, slutter Brian Christiansen, jeg tror trods alt på fremtiden, og det ender nok med, at jeg sender en ansøgning til kommunen om en miljøgodkendelse til 500 dyreenheder.

Brian Brunshøj Christiansen er 36 år og driver Sandbjerggård med en slagtesvineproduktion på 249 dyreenheder svarende til cirka 8900 slagtesvin om året. Sammen med to andre svineproducenter på Fyns Hoved driver han et markbrug med 700 hektar i Hindsholm Jordbrug I/S.

Sandbjerggård er en slægtsgård, som Brian Christiansen overtog efter sine forældre 1. januar 2000. Han har således lige haft 10 års jubilæum som selvstændig landmand.

I privatlivet er han gift med Lisa, som er sygeplejerske og på barsel i øjeblikket. Sammen har de tre børn, en pige og to drenge på henholdsvis, 0, 4 og 6 år.

Læs også