Her går det godt

På trods af store nedbørsmængder går det godt med at tage roerne op af jorden, og sidste års problemer med svingende renhedsprocenter, hårdhændet prøvevask og skadede roer ser ud til at være løst. Roehøsten går godt på Krenkerup Gods på Lolland.

- Vi har taget 85 procent af vores roer op, og det går rigtig godt. Vi måtte køre på de lette jorde og mosejorden i starten, og derfor havde vi ingen problemer med at få roerne op. Vi har fået cirka 100 millimeter regn i november måned, så nu er der slet ikke problemer med at få roerne op af jorden, fortæller Søren Jespersen, driftsleder på Krenkerup Gods.

Den store mængde nedbør kunne godt have betydning for roernes renhedsprocent, men det er ikke tilfældet på Krenkerup Gods.

Gode medarbejdere
I alt skal der tages roer op på 350 hektar jord, hvilket er lidt mere end de sidste tre år. Det har gjort, at godset har valgt at købe en selvkørende roeoptager fra Grimme.

- Vi har nu et areal, der gør, at det har kunnet betale sig selv at købe en selvkørende roeoptager, og vi har været rigtig heldige at finde en Grimme, der kun havde kørt i to år. De sidste tre år har vi haft en nabo til at tage roerne op, men med egen optager er vi mere herre over at kunne køre under gode forhold i marken, fortæller Søren Jespersen, der også fremhæver de gode medarbejdere som en af grundene til, at roehøsten går godt:

- Vores medarbejdere er rigtig gode til at betjene maskinerne. Michael Pedersen, som kører roerne til fabrikken kommer fra Rødby hver dag, og han holder inde ved fabrikken, når klokken er 05.45. Forleden, da vores forvalter skulle have styr på arbejdstider mellem jul og nytår, kom der en sms fra Michael, hvor han skrev, »Jeg holder ferie, når roehøsten er ovre«, så man må sige, at han brænder for roerne. Tonny Hansen, som kører roeoptageren, kører fra Krenkerup hver morgen, og sidder også i roeoptageren fra klokken 06.00, så det er et rigtig godt team vi har.

Tonny og Michael klarer hele roehøsten alene, og de har oparbejdet en god rutine, som blandt andet kan lade sig gøre, fordi Krenkerups roemarker ligger godt i forhold til fabrikkerne i både Nakskov og Nykøbing.

- Roeoptageren kører med cirka fem kilometer i timen, nogen gange langsommere. Det passer med, at Tonny hele tiden sørger for, at der står en fyldt vogn, så Michael, som kører roerne, kan ligge i fast pendulfart til fabrikken, fortæller Søren Jespersen, der fremhæver, at roeoptageren pt. kun har holdt stille i to timer i løbet af høsten.

Bedre prøvevask
Der var stor frustration over prøvevasken på sukkerfabrikken i Nakskov i 2008. Her blev roerne spulet meget hårdt, så de på det nærmeste lignede nyskrællede kartofler, når de kom fra prøvevasken, men dette problem ser ud til at være løst med den nye prøvevask.

- Der er meget mere retfærdighed i år, sammenlignet med sidste år. Her var der nogle renhedsprocenter, som i mine øjne virkede usandsynlige, og det medførte selvfølgelig stor frustration, da vi jo følte os en lille smule snydt. De problemer ser ud til at være løst i år, siger Søren Jespersen.

Også sukkerprocenten er i år lidt bedre end sidste år.

- Sukkerprocenten er en til halvanden procent højere i år, og vores udbytte er på cirka 13 tons sukker pr. hektar. Vi har valgt at sælge vores overskudsroer i år, og det betyder, at vi skal have samme kvote i 2010, som vi har haft i 2009, fortæller Søren Jespersen afslutningsvist.

Læs også