6 kilo foder giver 3 kilo pattegrise i farestalden

- I nogen grad kan man sige, at det er ren McDonalds foder man giver til søerne, lød det fra produktchef fra Vestjyllands Andel under en konference i sidste uge.

I sidste uge havde Lallemand samlet svineproducenter fra hele verden til konference på Vejlefjord Hotel og i den anledning var også en række foredragsholdere inviteret, heriblandt produktchef hos Vestjyllands Andel, Torben Jensen.

Han skulle fortælle om indvirkning på sodødelighed, men lagde ud med en kort beskrivelse af foderstoffirmaet der i dag repræsenterer syv procent af foderomsætningen i Danmark.

- Vi har fire anlæg, og her laver vi foder og mineraler til alle dyr, inklusiv økologisk produktion, men med undtagelse af fjerkræ, sagde produktchefen.

Udviklingen
- SoLiv er et projekt der kører i Danmark med uplanlagte døde søer. Men er det kun i Danmark, vi har døde søer, spurgte Torben Jensen og tilføjede, at vi i Danmark i hvert fald har tal på dem.

Han forklarede, at udviklingen går stærkt indenfor svineproduktion, og det genetiske potentiale nu ligger på mellem 28 og 35 grise pr årsso, hvilket giver nogle udfordringer. Herunder udfordringer med pressede søer, og dermed en del uplanlagte døde søer.

- 6 kilo foder giver 3 kilo pattegrise i farestalden. Det kunne man godt imponere med på dyrskuet i Varde, hvis der stadig er noget der hedder det, for det er meget mere end hvad drøvtyggerne kan præstere, påpegede han.

Torben Jensen understregede, at det var vigtigt at alle forstod, at struktur og fiber ikke har noget med hinanden at gøre.

- Struktur er, hvor groft foderet er, og det undersøger man her i Danmark med en sigte, hvori 50-70 % af foderet skal ende i den ende med partikler på over 1 mm, forklarede han og viste billeder af den velkendte »bygholm-sigte«.

Man er indenfor svineproduktionen gået fra mange til få måltider, med store andele letfordøjelige kulhydrater.

- I nogen grad kan man sige, at det er ren McDonalds foder vi giver, understregede han og tilføjede:

Vi presser grisenes fordøjelse til det yderste og det kan være medvirkende til uønsket mikroflora i tarmen, og en reduceret udnyttelse af næringsstoffer.

- Dansk Svineproduktion har testet om fibre hjælper mod gaspuster søer, ved at afprøve med grøn lucerne, roepiller og pektinfibre, men det hjalp ikke, påpeger Torben Jensen og tilføjer:

Fysisk struktur har større indvirkning end fiberrige råmaterialer.

Probiotika
- I foderstofbranchen har vi arbejdet med probiotika i mange år, og hvorfor vi i Vestjyllands Andel anvender Levucell SB fra Lallemand, er fordi det kan genfindes i foderet. Det er meget virksomt, og har en positiv indvirkning på produktiviteten, sagde han og påpegede, at Lallemand desuden er et seriøst firma, der både er tæt på markedet og på kunderne, og det til en fair pris.

Han konkluderede endeligt, at for at opnå et langt og lykkeligt liv hos soen, var det nødvendigt med høj udnyttelse af næringsstoffer, et højt strukturindhold, samt vedligeholdelse af mikrofloraen i soens fordøjelsessystem.

Læs også