Over to tusind europæiske mælkeproducenter viste i går deres vrede mod de lave europæiske mælkepriser.
Der var drama i Bruxelles i går, da vrede mælkeproducenter, fra især det centrale og sydlige Europa, igen demonstrerede over de lave mælkepriser. Det skete i forbindelse med et ekstraordinært møde blandt EU’s landbrugsministre og EU’s landbrugskommissær Mariann Fischer Boel (V) om emnet.
Ifølge belgiske medier voksede demonstration i løbet af dagen til over 2.400 deltagere og over 500 traktorer. Ved hjælp af store containere dumpede demonstranterne mælk. Der blev kastet med æg og kanonslag, og da ministrene startede deres møde klokken 13, blev der i området, hvor mødet fandt sted set store sorte røgskyer fra afbrændingen af dæk. Talstærkt kampklædt politi sørgede dog for, at demonstrationen ikke udviklede sig yderligere.
I timerne op til rådsmødet kom nogle af de utilfredse mælkeproducenter også i direkte konfrontationer med politiet, da de på motorvejen ind mod Bruxelles, imod politiets anvisninger, fyldte alle tre baner, hvilket skabte store forsinkelser.
Kun en arbejdsmiddag
Havde de vrede mælkeproducenter forventet en klar melding fra beslutningstagerne blev de skuffet. Men tyve EU-lande med Frankrig og Tyskland i spidsen, og som allerede er døbt »G-20 Mælk«, har presset på over for EU-kommissionen, for at man indfører en ny regulering af markedet, så man på den måde får presset prisen op.
Og ifølge Kjartan Poulsen, der varetager Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters i den fælles europæiske organisation European Milk Board, og som befandt sig midt i demonstrationen, så gik meldingerne på at koalitionen, var ved at få held med sine overtalelser.
- Vi vidste godt, at der ikke ville komme noget konkret ud af det i dag, men jeg har hørt, at de 20 lande har lagt voldsomt stort tryk på kommissæren derinde, og det er ved at lykkedes for dem, sagde Kjartan Poulsen i går sidst på eftermiddagen.
Noget som den belgiske landbrugsminister Sabine Laruelle da også efter mødet bekræftede over for belgiske medier. Danmark hører til blandt de syv lande, der ikke tror på markedsreguleringer.