Planteformand ser gerne en kornafregningsaftale

Efter debat om forskellige afregningsmodeller på raps ser planteformand, Torben Hansen, gerne en kornafregningsaftale. Den skal dog være til fordel for begge parter og ikke på laveste fællesnævner.

Som planteavlere sikkert er ganske godt bekendt med, så kan der være ganske stor forskel på prisen afhængig af hvilket firma, man sælger sit korn og frø til. I den seneste tid har der raset en heftig debat om rapsen. På grund af grovvareselskabernes forskellige afregningsmodeller, kan prisforskellen her nemlig være særlig stor.

- Selvfølgelig kan vi se noget frustration på det her område, når man for eksempel laver forskellige tørringstakster. Selvom energien er faldet væsentligt i forhold til sidste år, er tørringstaksterne alle steder alligevel ikke gået ned, siger Torben Hansen, formand for Dansk Planteproduktion, der tidligere var kendt under navnet Landsudvalget for Planteavl.

Opsagt for to år siden
En løsningsmodel på at komme de ulige priser til livs kan derfor være at lave en kornafregningsaftale mellem landbruget og grovvareselskaberne. Sådan en aftale havde man frem til sommeren for to år siden, men her opsagde landbruget den selv, da det ikke lykkedes for parterne at få enderne til at nå sammen, så der kunne skabes enighed om en ny aftale. I stedet mente man, at det var til fordel for avlerne, at der var fri konkurrence mellem de forskellige firmaer.

- Vi havde det fremme for to år siden, men der måtte vi jo så konstatere, at hvis vi skulle have kornafregningsaftalen, så blev den for os at se på laveste fællesnævner. Så derfor valgte vi ikke at gøre det på det tidspunkt, siger Torben Hansen.

Han vil dog bestemt ikke afvise, at man igen i fremtiden vil sætte sig til forhandlingsbordet med grovvareselskaberne for at få lavet en kornafregningsaftale.

- Hvis muligheden er der for at lave en god kornafregningsaftale, så er vi klar. Hvis vi kan få sat os ned sammen med branchen, og det gør vi jo løbende, så vil vi meget gerne være med til at lave en kornafregningsaftale. Men det skal være en kornafregningsaftale, der er afbalanceret til fordel for begge parter, siger Torben Hansen.

Konkurrence er fint
Det var en række krav til nogle forskellige korrektionsfaktorer, der gjorde, at man i sommeren 2007 ikke blev enige, fortæller Torben Hansen. Der var derfor ingen grund til at tage de hårdest mulige afregningsbetingelser, som man følte, man fik dengang. I stedet ville man lade rådgivningen komme ind at rådgive landmændene over hvor man får de bedste priser.

- Og det er jo så det, der sker nu. Blandt andet i pressen, hvor de forskellige firmaer bliver sat op i mod hinanden. Derudover fra Landscentret i Skejby, som også løbende offentliggør deres sammenligninger imellem de forskellige firmaer. Og så må landmændene jo agere derefter, siger Torben Hansen.

Mærkede det selv
Han kunne selv på egen krop mærke, hvad rådgivernes råd betyder, da han for nylig afleverede sin egen raps.

- Da jeg holdt ude foran det firma jeg afleverede til, var der stor debat os landmænd i mellem i den halve times tid, jeg ventede. Der var der også fokus på det. Og det var ikke tilfældigt, at der var kø i det firma, jeg afleverede hos. Det var en klar udløber af den debat, der har været, siger Torben Hansen.

Læs også