(EFFEKTIVT LANDBRUG) Hvad angår struktur i foderet kan det nogle gange betale sig at se lidt ud over alle analyserne og tabellerne. Det er erfaringen på en økologisk kvæggård nord for Aulum.
Torben Olesens grovfoder til sine 150 køer hører ikke til det lettest fordøjelige.
- Jeg har den filosofi, at første slæt i kløvergræsset helst ikke må komme under 1,15 kilo tørstof pr. foderenhed, for så kommer der til at mangle struktur i foderet, forklarer den økologiske mælkeproducent, der driver en bedrift nord for Aulum.
Det er ikke Torben Olesens erfaring, at der kommer mere mælk ud af et meget letfordøjeligt foder. Og så handler det også om at undgå at skulle tilføre foderet struktur i form af indkøbt, men i praksis uopdriveligt økologisk halm til 150 køer plus opdræt, når man lige så godt selv kan dyrke »struktur«.
Derfor har Torben Olesen is i maven, når andre landmænd begynder at snitte første slæt. Hans tommelfingerregel er, at der skal gå yderligere en uge - selv om der skal køres gylle ud, pløjes og sås majs umiddelbart efter i en del af arealet.
Normalt tager Torben Olesen fire slæt. Et femte drukner i omkostninger, er erfaringen, og der tages skiftevis slæt og græsses af. Det sidste slæt bliver løntørret og pelleteret.
- Det er næsten lige så godt som kraftfoder. De første par kilo kan erstatte kraftfoder kilo for kilo, selv om analyserne og tabellerne siger noget andet.
Opdrættet og de nygoldede køer klarer sig udelukkende på grovfoder - en havre-vikke ensilage, der udfodres efter ædelyst to-tre gange om ugen.