(EFFEKTIVT LANDBRUG) Med 900-seriens flagskib sætter Fendt nye standarder for stortraktorer efter et intensivt udviklingsarbejde. Der er allerede solgt 13 eksemplarer af verdens største konventionelle traktor i Danmark.
Så blev det omsider muligt at entre førerhuset i Fendt 936 Vario’en, som hidtil har været »Adgang forbudt« for nysgerrige journalister, konkurrenter og kunder.
AGCO/Fendt præsenterede en fuldt køreklar version af verdens største serieproducerede konventionelle traktor med 360 hk og en topfart på 60 km/t for en uge siden i Sydtyskland for flere end 200 europæiske landbrugsjournalister og op mod 2.000 Fendt-sælgere fra hele verden - og efterfølgende for titusindvis af landmænd på Fendts »Felttage«.
Stor. Stille. Simpel. Det er vist de tre ord, der bedst karakteriserer den nyudviklede x5-kabine. Størrelsen og enkelheden hænger tæt sammen, men man skal ikke tage fejl af det simple. For simpel er traktoren og manøvreringen af den bestemt ikke - indretningen er blot ekstremt gennemtænkt.
Ambitionen om ikke bare at lave at verdens største konventionelle, men også den hurtigste traktor på markedet har betydet, at Fendt på en række områder nærmest har genopfundet traktoren - i øvrigt i designmæssigt samarbejde med Porsche, hvilket giver sig udslag i rene linjer og iøjnefaldende detaljer, for eksempel lygterne.
og overskuelig
Hele manøvreringen er samlet i Fendts Variocenter med joysticken som det dominerende betjeningsgreb ved førersædets højre armlæn, og det har betydet, at kabinens paneler er friholdt for instrumenter og greb. Dermed er kabinen blevet lav, rummelig og meget overskuelig - og førersædet er blevet »ægte« vendbart.
Kabinen hviler på tre luftaffjedrede kontaktpunkter, og udstødningen er ført op uden kontakt med kabinen, så det er en usædvanligt støj- og vibrationsfri oplevelse at sætte sig i førersædet og gi’ den gas.
- Der bliver snakket om, at kabinestøjen er målt til 70 dB. Men det kan jo måles på flere måder, så vi plejer at sige, at støjniveauet er lavt. Meget lavt, forklarer AGCO/Fendts danske salgschef, Torben K. Nielsen.
Vario-gearkassen kan »låses« ud fra en række valgfri parametre som brændstofforbrug, hastighed eller omdrejningstal. Dertil kommer standardudstyr som Fendts egen Auto-Guide autostyring - nu anden generation - og krængningsstabilisatorer samt forhjulsophæng med 300 millimeters vandring, men også med låse-mulighed. Ydermere har den også hydrauliske »slingrekæder«.
Frontlift er også standardudstyr. Foran løfter den 5.600 kilo, bagpå 12.000 kilo. Med front- og hjulvægte på henholdsvis 2.500 kilo og 1.000 kilo for hvert baghjul, når traktoren - inklusiv egenvægten på 9.000 kilo - tæt på de 45 kilo pr. hk, der som en tommelfingerregel sikrer maksimal overførsel af trækkraft.
- Med 930’eren sagde man ellers, at nu kunne en traktor ikke blive større, hvis hestekræfterne skulle kunne udnyttes, siger Torben K. Nielsen.
Men det kunne altså lade godt lade sig gøre. Tilmed er akselafstanden øget med 20 centimeter, og dog er traktoren efter salgschefens skøn 70 centimeter kortere end konkurrenternes stor-modeller.
Danske landmænd og maskinstationer vil få lejlighed til at se 936’eren på LIB i Fredericia 16.-18. november. Der er dog allerede solgt foreløbig 13 936’ere til fortrinsvis maskinstationer - ubeset, vel at mærke. 936’eren koster 1,475 millioner kroner.
- Tre af dem er solgt til spritnye kunder, som hermed skifter mærke, konstaterer en tilfreds dansk salgschef, der har som mål at sælge 200 Fendt-traktorer det kommende år til kunder, som bruger så mange timer i traktoren, at driftssikkerheden og totaløkonomien er altafgørende.
900-serien kommer til Danmark med fartbegrænsning på. Og dermed også med andre dæk end de ellers nyudviklede Michelin-dæk til 60 km/t. I Danmark bliver 936’eren udstyret med Pirelli 710/75 R42-dæk.