Dyrskue giver fire dages byfest

(EFFEKTIVT LANDBRUG) DYRSKUE: Aktiviteter i Aulum torsdag til søndag i forbindelse med det årlige dyrskue den 12. august.

Dyrskuepladsen i Aulums sydøstlige udkant, som blev taget i brug sidste år, kan bruges til meget andet end udstilling af egnens bedste husdyr og nye traktorer. Det lokale dyrskue har derfor i år udviklet sig til fire dages byfest.

- Vi prøver at tilrettelægge et dyrskue, som ligner det, vi plejer at lave, men har også tilføjet nogle nye elementer, siger dyrskuets formand, Kurt Ebbesen.

Selve dyrskuet finder sted på lørdag, men programmet begynder allerede i dag torsdag med et stort træf for motorcyklister og fortsætter fredag aften med en række underholdende spil, folkedans og linedance. Som noget nyt er der også lavet aftale med et tivoli, som vil være på dyrskuepladsen alle dage frem til søndag. Og en del af de cirka 40 kræmmere, der plejer at deltage på lørdagens dyrskue, tager formentlig også søndagen med.

En anden nyskabelse, som næppe er set på et dyrskue før, er et Melodi Grand Prix for børn, som begynder kort tid efter, at Kurt Ebbesen og den lokale borgmester Chr. Dam Larsen har budt velkommen til årets dyrskue.

Da antallet af udstillere samtidigt er nogenlunde stabilt, er der lagt op til et arrangement med flere oplevelser end tidligere. 133 dyreudstillere har tilmeldt 172 kreaturer, 85 heste og 13 får, mens det traditionelt store børnedyrskue får mindst 43 udstillere af heste, kalve, hunde, katte og kaniner. Et lignende antal maskinudstillere viser alt fra splinternye, satellitstyrede traktorer over træpille-brændeovne og firhjulede motorcykler til veteran-traktorer. Endelig er der også en række faglige udstillinger.

Kvægbrugskonsulent Karsten Jensen står for dyreudstillingen og er stolt over, at skuet trods alt kan præsentere 270 dyr, selv om det er en mindre tilbagegang i forhold til tidligere.

- Det er en rigtig flot udstilling. Blandt andet fordi der er en stor variation med hele 15 forskellige hesteracer, heraf to nye, samt en ny kødkvægsrace, Dexter, som vi ikke har set før i Aulum, siger Karsten Jensen.

En specialitet i bedømmelsen af kvæget i den store ring lørdag formiddag vil være fremvisning af en sortbroget ko af den gamle hollænder-type, der var almindelig for cirka 30 år siden, da mælkeproducenterne begyndte at krydse en anden type ind for at få en ko, der kunne yde væsentligt mere mælk. Thorvald Vingborg fra Sunds har dog til dels holdt fast i den rene hollænder-type og kan derfor præsentere en malkeko, der, sammenlignet med skuets andre sortbrogede, viser den markante avlsudvikling i de seneste årtier.

Læs også