Frugthøsten er i fuld gang, og avlerne har flere ting at glæde sig over: Høsten kommer tidligt i hus, kvaliteten er i top, og der er udsigt til pæne priser. - Kvaliteten er meget fin i år, og nogle solklare efterårsdage og kølige nætter vil give æblerne den sidste finish, så frugten får den rigtige syre/sukkerbalance og dermed den helt rigtige aroma, siger konsulent Svend O. Ramborg fra Frugt og Grønt Rådgivningen på Landbogården i Odense.

Det er nemlig ikke godt med alt for meget varme i den periode, hvor frugten modnes. Det koster både på smagen, som kan blive for sød og vammel, og på farven, som bedst udvikler sig optimalt, hvis der er temperatursvingninger nok døgnet igennem.

- Clara Frijs har det med at tage nogle gevaldige op- og nedture - vekselbæring kalder vi det - og i år har udbyttet været under middel, siger Svend Ramborg, som vurderer, at høsten af Clara Frijs, der udgør 80-90 procent af det danske pæreareal, udbyttemæssigt ligger på et sted mellem to tredjedele og tre fjerdele af en normal høst.

Når det gælder æblerne, forventer frugtkonsulenten en høst af normal størrelse. De tidlige sorter som Discovery og Summerred er allerede hentet ned fra træerne, og lige nu gælder det de helt store sorter, som f.eks. Elstar og Ingrid-Marie, som skal sættes på lager og først sælges i løbet af efteråret og vinteren.

Samlet set kommer årets æblehøst tidligt i hus.

- Høsten af Elstar, som normalt plukkes i begyndelsen af oktober, var allerede i gang midt i september. Men det er der ikke noget mærkeligt i, når sommertemperaturerne har ligget over det normale i både juni, juli, august og september, siger Svend Ramborg, som forventer, at æblehøsten er færdig allerede inden efterårsferien. Og det er usædvanlig tidligt.

- Jeg kan ikke huske et år, hvor det har været sådan tidligere, siger frugtkonsulenten.

- Det betyder, at vi markedsmæssigt står i en gunstig position. Vi plejer at sige, at fem procents overproduktion giver et halvering af priserne. Så hvis der bliver mangel på frugt i de lande, vi importerer frugt fra, er der gode forudsætninger for højere priser til de danske avlere. Og de priser, vi allerede har set i år, giver anledning til optimisme, siger Svend Ramborg.

- Og, tilføjer han, vi har stadig en præference for dansk frugt. Butikkerne vil gerne have dansk frugt, særlig i efteråret og op til jul. Derefter er det som om, de har lavet dispositioner på indkøb af udenlandsk frugt, og så er det sværere at komme af med lageret af dansk frugt. Men i år kan markedet godt gå hen og udvikle sig anderledes, end det plejer at gøre.