Minister: Forbud mod farligt fedt kan være på vej

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen efterspørger fælles EU-regler for transfedt – og de kan være på vej

I mange EU- lande er der ingen grænse for, hvor meget industrielt fremstillet transfedt, der må være i fødevarer.

Men en ny undersøgelse fra Europa-Kommissionen konkluderer, at den mest effektive måde at beskytte forbrugerne mod for meget transfedt er gennem lovgivning, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

Herfra peger man på, at Danmark siden 2003 har haft en grænse på to gram industrielt fremstillet transfedtsyrer pr. 100 gram olie eller fedtstof.

- Vi er gået den rigtige vej i Danmark ved at have en grænse – det viser rapportens konklusion helt klart. Transfedtsyrer er hamrende usunde, og nu går EU i vores fodspor og bakker op om, at grænseværdier er vejen frem, lyder det fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), der fortsætter:

- Danmark var de første i EU, der indførte nationale regler for transfedtsyrer. Siden har vi sammen med blandt andet Nederlandene, Luxembourg, Østrig og Ungarn opfordret Kommissionen til at regulere indholdet af transfedt i fødevarer, og rapportens konklusioner er en sejr. Danmark har i den seneste tid presset hårdt på for et fælles EU-forbud mod transfedt, og nu er det vigtigt, at vi får fælles regler hurtigst muligt.

De danske erfaringer viser ifølge ministeriet, at et forbud ikke har haft nævneværdige konsekvenser for fødevareerhvervet.

Læs også