Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen efterspørger fælles EU-regler for transfedt – og de kan være på vej
I mange EU- lande er der ingen grænse for, hvor meget
industrielt fremstillet transfedt, der må være i fødevarer.
Men en ny undersøgelse fra Europa-Kommissionen
konkluderer, at den mest effektive måde at beskytte forbrugerne mod for meget
transfedt er gennem lovgivning, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.
Herfra peger man på, at Danmark siden 2003 har haft en
grænse på to gram industrielt fremstillet transfedtsyrer pr. 100 gram olie
eller fedtstof.
- Vi er gået den rigtige vej i Danmark ved at have en
grænse – det viser rapportens konklusion helt klart. Transfedtsyrer er hamrende
usunde, og nu går EU i vores fodspor og bakker op om, at grænseværdier er vejen
frem, lyder det fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), der
fortsætter:
- Danmark var de første i EU, der indførte nationale
regler for transfedtsyrer. Siden har vi sammen med blandt andet Nederlandene,
Luxembourg, Østrig og Ungarn opfordret Kommissionen til at regulere indholdet
af transfedt i fødevarer, og rapportens konklusioner er en sejr. Danmark har i
den seneste tid presset hårdt på for et fælles EU-forbud mod transfedt, og nu
er det vigtigt, at vi får fælles regler hurtigst muligt.
De danske erfaringer viser ifølge ministeriet, at et
forbud ikke har haft nævneværdige konsekvenser for fødevareerhvervet.