Det går for langsomt med at implementere et nyt adfærdskodeks i fødevarekontrollen, mener FødevareDanmarks direktør.
På trods af at fødevareminister Jacob Jensen (V) tidligere på året lancerede et nyt adfærdskodeks for fødevarekontrollen med fokus på, at kontrollen skal gennemføres på en måde, så den styrker tilliden til myndighederne, er oplevelsen i fødevarebranchen lige modsat.
Sådan skriver FødevareDanmarks direktør, Leif Wilson Laustsen, i et debatindlæg i Altinget efter en række sager, hvor fødevarekontrollen ifølge direktøren er gået for langt og har straffet bagatelfejl med bøder, der er ude af proportioner med forseelsen.
Sag med Fødevarestyrelsen tager overraskende drejning
Han peger blandt andet på sagen med slagtermester Lene Hammer Larsen i Ikast, der fik en bøde på 40.000 kr. for at glemme at skrive »æg« med fed eller store bogstaver på varedeklarationen til en pakke hjemmelavede frikadeller, sådan som loven ellers foreskriver, når det drejer sig om alegener. Slagtermesteren har aldrig tidligere fået anmærkninger af fødevarekontrollen, og derfor burde hun ifølge FødevareDanmark have fået en advarsel eller en mindre bøde.
- Fødevarehåndværkerne ude i butikkerne mærker ikke de gode intentioner fra fødevareministeren. Det er fortsat en udbredt oplevelse af, at fødevarekontrollen først og fremmest møder op for at jagte fejl og uddele bøder. Fremgangsmåden er ødelæggende for tilliden til myndighederne, lyder det fra Leif Wilson Laustsen, som repræsenterer godt 600 små og mellemstore virksomheder inden for slagterfaget, bagerfaget samt oste- og fiskehandlere, i debatindklægget.
Han tilføjer, at adfærden hos fødevarekontrollen nogle steder er decideret ødelæggende for arbejdsmiljøet ude i fødevarevirksomhederne og mener derfor også, at fødevarekontrollen skal tilbage til at handle om at vejlede og rådgive fødevareerhvervet. Og så skal fødevarehåndværkerne have større mulighed for at planlægge deres tid i forhold til kontrolbesøgene.