- Konjunkturerne løser ikke landbrugets indtjeningsproblem

Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, forudser, at der generelt set ikke vil være nogen nem måde at tjene penge på indenfor landbruget i fremtiden.

- 2018, hvor der var alvorlig tørke, var ifølge Danmarks Statistiks tal for indtjeningen ikke specielt dårligt i forhold til så mange af de andre år. Og det siger mig, at der også er nogle fundamentale ting i spil, sagde Las Olsen på økonomi- og ledelseskonferencen torsdag.

Han tilføjede:

- Gennemsnittet (for indtjeningen, red.) de sidste 10 år er faktisk kun en smule større end 2018. Så der er nok stadig et fundamentalt behov for at tjene flere penge inden for landbruget.

Det går op og ned

Derfor vil konjunkturerne ikke løse landbrugets problem, vurderede cheføkonomen.

- Konjunktursituationen er så god, som den bliver. Nu ved jeg godt, at 2019 sikkert bliver et rigtig godt år, sådan som det tegner nu. Men det skyldes ikke et kæmpe økonomisk opsving, men opgang i svinepriser, osv. Og det kan jo ændre sig.

- Så konjunkturmæssigt bliver det ikke så meget bedre, end det var i 2013-2014 stykker. Så det er ikke det, der kommer til at redde dem, der har svært ved at tjene penge i dansk landbrug. For det afhænger fremadrettet af nogle andre ting.

En af de ting, der dog måske kan hjælpe landbruget, er en formentlig fortsat lav rente i de kommende år. Las Olsen bemærkede, at den nuværende rente formentlig er høj, fordi verden befinder sig i enden af en højkonjunktur.

Derudover viser statistikkerne, at forbrugerne er villige til at betale mere og mere for fødevarerne efter flere menneskealdre, hvor forbruget af fødevarer har været faldende i forhold til det samlede forbrug.

Desuden stiger verdens befolkning, og hvis jorden bliver mere knap, kan det også få en positiv effekt, vurderede Las Olsen.

mip

Læs også