Der er udsigt til, at de høje priser på mælk og korn fortsætter langt ind i 2025, forudser Seges Innovation i en ny prisprognose. Det skyldes blandt andet, at høje omkostninger og usikkerhed, og vilkårene i fremtiden sætter en dæmper på mælkeproduktionen.
Det er blevet mere rentabelt at være landmand i løbet af i år, skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse. Ifølge den har landbrugets bytteforhold således været stigende i 2024, primært afledt af stigende mælkepriser.
I 2025 er der udsigt til endnu en lille stigning, båret af lidt højere mælke- og afgrødepriser. Griseproducenternes bytteforhold forventes nogenlunde uændret i 2025.
- På trods af et højt omkostningsniveau har landbrugets bytteforhold ligget på et højt niveau de senere år. Bytteforholdet er normalt den mest afgørende faktor for landmændenes indtjening, og det relativt høje bytteforhold de senere år har understøttet erhvervets indtjening og medvirker til at nedbringe landbrugets gæld, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef hos Seges Innovation.
Forventning om en fortsat høj mælkepris i 2025
Mælkeprisen har siden 2022 ligget højt i historisk sammenligning og i resten af 2024 og langt ind i 2025 forventes mælkeprisen fortsat på et højt niveau. Det skyldes, at markedet har været underforsynet på grund af, at mælkeproduktionen har haft vanskeligt ved at følge efterspørgslen.
- Globalt set har mælkeproducenterne været tilbageholdende med at producere, mens forbruget fortsat vokser. Den væsentligste årsag er formentlig, at mange lande er på vej med omfattende reformer indenfor grøn omstilling og dyrevelfærd, som skaber usikkerhed om de fremtidige vilkår for kvægsektoren. Reformerne kan medføre afgørende ændringer i produktionen og behov for store investeringer. På den baggrund er mange landmænd gået i tænkeboks, inden der foretages store investeringer. Så i øjeblikket skal der ret høje priser til, for at stimulere mælkeproduktionen, vurderer Klaus Kaiser.
Udsigt til lidt højere afgrødepriser i 2025
Der har været en generel tendens til, at afgrødemarkederne reagerer trægt på de mange risici, som præger markedet i øjeblikket. Det gælder for eksempel krigene i Ukraine og Mellemøsten, lave lagre i eksportnationerne og ustabilt vejr. Faldet i lagerbeholdningerne i forhold til forbruget, som ofte er en god strømpil for retningen i afgrødemarkederne, er dog fortsat, og efterhånden forventes det at påvirke priserne opad.
- Vi forventer, at kornmarkedet i højere grad begynder at indregne risiko. Markedet har dog vist sig delvist modstandsdygtig over for de forskellige risici, så der forventes ikke markante stigninger, siger Klaus Kaiser.
Lidt lavere priser på svinekød i 2025
Den danske konkurrenceevne inden for svinekød er fortsat udfordret. Det ventes også at være tilfældet i 2025, men ikke i samme udstrækning som i 2024. Prisen på svinekød ventes at falde en anelse, men ændringer i konkurrenceevnen kan eventuelt opveje faldet.
- Generelt set er investeringsniveauet i landbruget trykket i disse år, og den normale sammenhæng mellem indtjening og investeringer har ikke været så tydelig som tidligere. Det gælder især i den animalske sektor. Det er nærliggende at forbinde det med de igangværende og forestående reformer inden for bæredygtighed og usikkerhed på grund af krige, husdyrsygdomme, ustabilt vejr og den generelle udvikling i inflation og vækst. Samlet set har det medført en tilbageholdenhed med investeringer trods den relativt høje indtjening, vurderer Klaus Kaiser og fortsætter:
- I den sammenhæng er det positivt for investeringerne - men næppe tilstrækkeligt - at renterne er begyndt at falde, og at der er udsigt til yderligere rentefald.