Hos mælkeproducent Knud Vestergaard er bedriftens økonomiske nøgletal ikke noget, han holder for sig selv. Hvert år deler han tallene med fire andre landmænd, og drøfter interessante nedslag.
Knud Vestergaard ved Karup har altid været glad for at vende bedriftens udfordringer med andre. Derfor har han ofte benyttet sig af erfa-grupper, hvor landmænd indbyrdes har diskuteret alt lige fra foder, smittebeskyttelse og meget andet. Men det er ikke kun de faglige udfordringer i stalden eller på marken, Knud Vestergaard vender i erfagrupper. De sidste 15 år har han nemlig siddet i en erfa-gruppe, som har haft fokus på bedriftens økonomi.
- Det er super spændende at se, hvordan andre landmænd håndterer de udfordringer, vi af og til står overfor. Det har virkelig været noget, vi har kunnet lære af hinandens tanker og handlinger. Vi er jo alle sammen forskellige, så der er forskellige tilgange til at løse udfordringerne, siger Knud Vestergaard, der er konventionel jersey-mælkeproducent med 193 køer og 188 hektar.
Erfa-gruppen begyndte egentlig som en gruppe under Dansk Jersey, og havde fokus på kvægfagligheden i stalden. Gruppen blev faciliteret af Bjarne Offersgaard, som i dag er faglig chef hos kvægbrugskontoret i Velas. Og selvom gruppen kørte rigtigt godt, så udfordrede han alligevel de forsamlede landmænd.
- Jeg synes, at det var på tide, at vi delte mere og andet end tal for mælkeydelse og celletal. For det handler jo i bund og grund om, hvordan man sikrer, at ens forretning vokser og udvikler sig. Og det kan være svært at finde god inspiration fra andre, hvis man ikke deler oplysningerne, siger Bjarne Offersgaard.
Streng fortrolighed
Inden hvert møde samler Bjarne Offersgaard de økonomiske nøgletal for hver af de fem deltagende landmænd sammen fra årets Business Check, og gennemgår dem minutiøst i samarbejde med Knud Kirkegaard, som er regnskabschef hos Velas. Derefter bliver der fremhævet nogle områder, som er interessante at kigge nærmere på for medlemmerne af erfa-gruppen.
- Det kan være områder, hvor det er gået rigtigt godt. Det kan også være steder, hvor udgifterne er steget betragteligt. Derefter analyserer vi os frem til, hvad der er sket, og det er netop den læring, der er værdifuld, siger Bjarne Offersgaard.
Alle deltagerne aftaler på forhånd, at det, der diskuteres på mødet, bliver på mødet. Der er ikke nogen tal eller oplysninger på mødet, som forlader lokalet, når det slutter. Dermed kan alle deltagere være helt sikre på, at deres oplysninger bliver behandlet i fortrolighed.
- Det er vigtigt for os at skabe et rum, hvor alle deltagere er helt trygge ved at dele deres tal og tale om dem, uden at det kommer andre ved. Det er vores erfaring, at der bliver åbnet op på en helt anden måde, når man gør det sådan, siger Knud Vestergaard.
Vigtigt med tovholder
Både Knud Vestergaard og Bjarne Offersgaard peger på én vigtig ingrediens for at få en erfagruppe til at fungere optimalt.
Der skal være en tovholder, som kan sikre, at der er tilstrækkeligt med fagligt indhold. Og som har ansvaret for at udvikle erfa-gruppens fokus. Ellers er der en risiko for, at det ender som en kaffeklub, og det er ikke meningen, siger Knud Vestergaard.
mip