Varmepumper er blevet en populær energikilde – ikke mindst på landet.
Forsyningssikkerhed, energipriser, klima og meget mere. De senere år er der i den grad kommet fokus på energiforsyningen til både private som erhverv.
En af mulighederne er varmepumpe-løsninger, der er blevet ret populære – ikke mindst i landdistrikter og på landet, hvor der kan være en både lang, dyr og endda umulig vej til eksempelvis fjernvarme.
Undervejs har der løbende været muligheder for at søge tilskud til etablering af varmepumper – blandt andet via Energistyrelsen varmepumpepulje.
Igen i år har der været mulighed for at søge puljen, der har henvendt sig til de, som ikke kan få fjernvarme i deres område, og som gerne vil udskifte deres varmekilde til en mere klimavenlig variant. I år som noget nyt har boligejere, der bor i områder med potentiel udlagt fjernvarme, nu også kunnet få tilskud.
Og at der er noget at hente omkring etablering af varmepumper, bekræftes af både energiselskaber og branchefolk.
Herfra lyder det, at en varmepumpe er en af de billigste og mest miljøvenlige måder at opvarme sit hus på og et godt alternativ eller supplement til for eksempel olie, naturgas, elvarme og træpillefyr. Med en varmepumpeløsning kan varmeregningen ofte mere end halveres, og så kræver den kun minimal vedligeholdelse.
Om Varmepumpepuljen
Varmepumpepuljen udspringer af Energiaftalen fra 2018, og puljen skal medvirke til at skabe besparelser i energiforbruget i helårsboliger, understøtte den grønne omstilling hos boligejere og derudover gavne forsyningssikkerheden i Danmark.
Man kan søge tilskud som privatperson, andelsboligforening, ejerforening i etageejendom, virksomhed, forening og selvejende institution.
I 2024 kan borgere få et ensartet tilskud fra Varmepumpepuljen til individuel varmeforsyning, uanset husets størrelse. Tilskuddet er på 17.000 kroner til luft til vand-varmepumper og 27.000 kroner til væske til vand-varmepumper (også kaldet jordvarme).
For specifikke bygningstyper over 400 kvadratmter kan der søges om tilskud til store varmepumpeanlæg
Kilde: Energistyrelsen