En tur i maskinhuset hos Maibritt og Ib Hjorth på Udbyneder Østergaard ved Mariager vidner om solide, langsigtede maskininvesteringer. Heriblandt to Claas Lexion-mejetærskere, den ene med 40 fods sejlskærebord og en ligeledes ny pickup til mejetærskeren, nye John Deere-traktorer og en seks meter Horsch Pronto 6DC.

Men nogle maskiner bliver nu sat til salg fra den godt 1.150 hektar store økologiske planteavlsbedrift, der overgår til konventionel drift fra januar 2022.

- Det er to CMN-strigler, henholdsvis en 12 meter liftophængt og en 18 meter bugseret, en fire meter Kvik-Up-harve, og så denne kun et år gamle seks meter BioRotor, viser Ib Hjorth.

Har aldrig brugt snyde-trick

- I mine 22 år som økologisk planteavler har jeg aldrig benyttet mig af det velkendte snyde-trick med at lægge jorden tilbage til konventionel drift et par år for at få det renset og gødet op igen, for så at modtage omlægningstilskud én gang til, forklarer Ib Hjort om den ordning, der indtil for nyligt kunne praktiseres.

Arsenalet af maskiner til ukrudtsbekæmpelse vidner om, at det er ukrudtet – dog med betydelig variation i problemarterne – der indtil videre har været hovedudfordringen ved økologisk planteproduktion.

- Hos os er det især ukrudtsplanten amsinckia – også kendt som gulurt – der volder problemer. Denne spirevillige ukrudtsart breder sig voldsomt, og den kan vi ikke klare ved 25 centimeters rækkeafstand og radrensning, den er umulig at kontrollere uden en kraftig dækkende afgrøde.

Skånsomme midler

Uanset, at økologiske planteavlere luger og kæmper modigt mod ukrudtet, vil det næsten altid ende med at blive et både stigende og svingende problem.

- Jeg har nogenlunde kunnet styre tidsler, skræpper og kvikken, men det kan hurtigt gå galt, og ukrudtsproblemerne har det med at tage til. Og pludselig dukker der nye arter op, hvis man ikke passer på.

- Så nu glæder jeg mig til at kunne benytte min nye 30 meter Horsch-sprøjte og ukrudtsbekæmpe med de langt mere skånsomme ukrudtsmidler, vi har i dag. Ligesom jeg kommer til at kunne gøde afgrøden, så den kan konkurrere mod ukrudtet. Det sidste er især vigtigt i mit sædskifte med stor andel af fremavlskorn og frøgræs, siger Ib Hjorth, der håber at kunne fastholde disse afgrøder som kommende konventionel planteavler.

Planter