Tænketanken Frej satte fokus på de grønne løsninger for fødevareproduktionen - og forbruget af fødevarer - på en stor fødevarekonference i Aarhus.
KONFERENCE Klima-udfordringerne bliver stadig større – ikke mindst først i dyrkningen, produktionen og senere forbruget af fødevarer. Og Danmark har masser af muligheder af muligheder for at sætte sit præg på udviklingen i en både mere bæredygtig og klimavenlig regning.
Midlet hedder ifølge Tænketanken Frej, Cirkulær Økonomi, og det var præcist det, der var omdrejningspunktet for Frejs fødevarekonference, der fandt sted forleden i Stakladen ved Aarhus Universitet.
Konferencen blev skudt i gang ved fødevareminister Mogens Jensen, der i en videohilsen kom ind på vigtigheden af bæredygtighed og nytænkning inden for fødevaresektoren i Danmark:
- I Danmark skal vi være bedre til at se affald som en ressource – også for fødevaresektoren, konstaterede Mogens Jensen og nævnte flere eksempler på, hvad restprodukter og affald kunne være i relation til fødevarer som eksempelvis udvinding af sukker, udnyttelse af roe-toppe.
Grønt politisk mandat
Mogens Jensen mener, at det er vigtigt at der arbejdes på tværs af de forskellige værdikæder i relation til klimamæssige tiltag.
- Det er ingen nyhed, at vi står midt i en klimakrise. Derfor har I og resten af danskerne givet os et grønt politisk mandat til at kunne levere på FN´s verdensmål, hvor et af dem er madspild, sagde Mogens Jensen, der understregede, at han mener, der er et stort uudnyttet potentiale i mad, der kasseres.
- Det kan være bagerbrød, der ikke sælges – frugt og grønt i forkerte mål og ikke mindst mængderabatter, så man køber mere end man får spist, sagde Mogens Jensen, der ikke mener, at man fremover helt vil kunne undgå madspild, samtidig med at han henviste til ambitiøse EU-mål for området, der er sat til 2024.