Den nye sjællandske fusion, LASJ, har haft en turbulent tid siden stiftelsen for tre måneder siden, hvilket også tydeligt skinnede igennem på foreningens første generalforsamling.
Vor Frue-hallen syd for Roskilde dannede rammen om en historisk generalforsamling i LASJ, der er resultatet af en sammenlægning mellem Odsherreds Landboforening og Sjællandske Familielandbrug.
Det er kun få måneder siden, at medlemmerne i de to foreninger gav grønt lys til hinanden, og det var således den første generalforsamling i den nye forening. Mødet blev indledt med en sang, »Hilsen til forårssolen«, men det havde været mere passende, hvis de omkring 50 fremmødte havde sunget »Sangen om Larsen«.
Det velkendte omkvæd »Det sku’ vær’ så godt, og så’ det faktisk skidt« passer nemlig perfekt på situationen i LASJ, der har været præget af megen uro i de bare tre måneder, foreningen har eksisteret.
Som det fremgår af en anden artikel i avisen, valgte Anders Mortensen, der har haft titlen som formand siden stiftelsen, op til generalforsamlingen at trække sig efter uenigheder om kursen i den nye forening, og det var derfor viceformand Ole Karmsteen, der aflagde beretning.
Medlemsflugt i Odsherred
Han kom med det samme ind på den svære start, LASJ har haft. Først med en masseopsigelse fra en række medarbejdere på regnskabskontoret i Nykøbing Sjælland, og siden hen både intern uro i bestyrelsen og medlemsflugt fra medlemmerne i Odsherred.
Siden fusionen med Sjællandske Familielandbrug har knap 100 medlemmer meldt sig ud af Odsherreds Landboforening, og i LASJ er der således nu kun 88 personer med en fortid i den nordvestsjællandske forening. Omvendt har kun omkring en halv snes – ud af i alt 126 medlemmer – valgt at forlade Sjællandske Familielandbrug.
Problemerne i LASJ fyldte naturligvis meget på generalforsamlingen, men Ole Karmsteen kom i sin korte beretning – under et kvarter – dog også ind på blandt andet debatten om en CO2-afgift og konstaterede, at hele klimadebatten minder om et spil Sorteper.
- Man trækker kort i blinde. Alle holder vejret, og til sidst sidder den uheldige tilbage med Sorteper. Men hvem er det så, vi spiller Sorteper med?
- Jo, en gruppe er nogle personer og organisationer, som hele tiden har ønsket at afvikle landbruget i sin nuværende form, og de ser nu klimapolitik som en mulighed. En anden gruppe er økonomer, som mener, at andre erhverv end landbruget kan skabe større værdi for landet.
Store afvigelser
Det regnskab, som administrationschef for LASJ Regnskab & Rådgivning, Jan Staunsbjerg, fremlagde på generalforsamlingen, bar også præg af, at to foreninger er blevet til én.
Det medførte »mærkelige« tal, og Jan Staunsbjerg måtte flere gange forklare de fremmødte, hvorfor der var så store afvigelser mellem budgettet og de faktuelle tal.
Der var generelt mange spørgsmål til regnskabet, og det medførte en længere debat, der stort set udelukkende handlede om de mange problemer, der har været siden sammenlægningen.
- Vi har set os nødsaget til forskellige økonomiske tiltag i det forløb, vi har været igennem, men jeg mener, vi har fået ryddet op, og vi nu kan se fremad, påpegede Jan Staunsbjerg, som til utilfredshed blandt flere medlemmer ikke kunne præsentere et budget for 2024.
Han håber dog i den sammenhæng, at det i årets løb vil lykkes at få nye kunder til regnskabskontoret i Nykøbing Sjælland, der i forbindelse med masseopsigelsen fra en række medarbejdere mistede mange kunder til primært Østdansk Landboforening.