Mørke skyer og røde tal på Bornholm

- En CO2-afgift kan komme til at suge livet ud af Bornholm, påpegede formand Frederik Tolstrup, da han for sidste gang aflagde beretning i Bornholms Landbrug & Fødevarer, som for tredje år i træk præsenterede et underskud på generalforsamlingen.

Lennart Westh (tv) har overtaget posten som formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer efter Frederik Tolstrup (th). Foto: Jesper Hallgren Omkring 100 bornholmske landmænd deltog i generalforsamlingen, der foregik på Hotel Balka Strand syd for Nexø. Foto: Jesper Hallgren

På sin sidste arbejdsdag som formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer aflagde Frederik Tolstrup beretning på foreningens generalforsamling, hvor omkring 100 bornholmske landmænd var samlet på Hotel Balka Strand syd for Nexø.

Selvom Frederik Tolstrup stopper som formand, forlader han dog på ingen måde bornholmsk landbrug. Han har nemlig afløst Thomas Bay Jensen som foreningssekretær, men da jobbet ikke er foreneligt med posten som formand, fortsætter han som menigt medlem af bestyrelsen, mens Lennart Westh er ny formand.

På generalforsamlingen var Frederik Tolstrup vanen tro både veloplagt og velforberedt, og han kom i beretningen ind på mange emner, som for eksempel CO2-afgiften, der fylder meget i bornholmsk landbrug.

- Lad mig skære det helt ud i pap. Vi er imod en CO2-afgift. Vi synes, det er en utrolig dårlig idé at indføre den, fastslog Frederik Tolstrup og henviste til, at vismanden Michael Svarer, som har regnet på forslag til CO2-afgift, har nævnt, at Bornholm og Vestjylland er landsdele, der kan blive hårdt ramt af en afgift.

- En CO2-afgift kan komme til at suge livet ud af Bornholm, påpegede Frederik Tolstrup, som også er utilfreds med, at de bornholmske landmænd får skylden for, at Østersøen har det skidt.

Modstrid med EU-direktiver

Frederik Tolstrup deltog i årsmødet i Danmarks Naturfredningsforening Bornholm, hvor Stiig Markager, professor på Aarhus Universitet, holdt et indlæg.

- Stiig Markager fortalte, at Østersøen indeholder enorme mængder af kvælstof. Det er bekymrende. Næringsstofferne stammer fra et enormt opland omkring Østersøen. Det bornholmske landbrug bidrager med mindre end 0,3 procent af det kvælstof, der måtte være i vandet. Også ganske tæt på kysten. Derfor vil ændringer på Bornholm ikke påvirke Østersøen målbart, påpegede Frederik Tolstrup og tilføjede:

- Jeg forstår godt danskernes bekymring for vores havmiljø, men skal vi gøre noget reelt ved tingene, så er det et meget langt og sejt internationalt arbejde, der skal til. Indsatsen på Bornholm skal afspejle indsatserne i vores nabolande, hvis de skal have effekt. Vi vil gerne reducere kvælstofudledningen fra landbruget, men vi kan jo ikke, ene ø, redde Østersøen.

- Et internationalt panel af forskerne, som har gennemgået vores vandplaner – det er det, vi kalder »Second Opinion« – har kritiseret, at Bornholm skal reducere udledningen meget mere, end man gør i Sverige, Tyskland, Polen og Litauen. Det er i modstrid med EU’s vandrammedirektiver, understregede han.

Opfordring skabte latter

Frederik Tolstrup påpegede også, at det er vigtigt, at man som landmand råber op og ytrer sig, når der er grund til det. Han deltager også selv i debatten og fremfører sine holdninger i forskellige medier.

Der var også debat på generalforsamlingen. Den bornholmske viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, var en af dem, der bad om ordet, og han kom undervejs ind på de internationale udfordringer, der blandt andet har medført traktordemonstrationer.

Der har tidligere også været traktordemonstrationer rundt om i landet, men Frederik Tolstrup mener ikke, at det er vejen frem på Bornholm.

- Vi i landbruget har generelt stor opbakning blandt bornholmerne, så dem skal vi ikke genere. Hvis I en dag alligevel vil lave en traktordemonstration i Rønne, så vi jeg gerne opfordre til, at det ikke bliver i rundkørslen ved Netto, for der arbejder min kone, lød det med et stort smil fra Frederik Tolstrup, som med den bemærkning fik latteren frem i forsamlingen.

Stort underskud

Økonomien i Bornholms Landbrug & Fødevarer er dog ikke noget, der frembringer store smil. Lennart Westh fremlagde regnskabet, og for tredje år i træk er der underskud i foreningen – og de røde tal på bundlinjen er endda stigende.

I 2023-regnskabet var underskuddet på godt 2 millioner, mens der i 2021 og 2022 kun var et minus på henholdsvis 646.000 og 890.000 kroner.

Det var også som følge af de økonomiske udfordringer, at Bornholms Landbrug & Fødevarer sidste år kontaktede VKST for et øget samarbejde, og Frederik Tolstrup er glad for, at foreningens medlemmer på en ekstraordinær generalforsamling i efteråret besluttede at overdrage rådgivningen til VKST.

På generalforsamlingen havde Hans Hansen på forhånd proklameret, at han ikke ønskede genvalg, og han blev afløst af Peter Riis Sonne, mens Martin Pihl Sode blev valgt som ny bestyrelsessuppleant.

Læs også