Regeringen er klar til at sænke bo- og gaveafgiften ved generationsskifter fra 15 til 10 procent ved næste årsskifte. Men der er stadig udfordringer på området, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.
Hvis man vil gennemføre et generationsskifte på en virksomhed, har man nok fået vakt sin interesse tidligere på måneden. Der kunne Politiken og Børsen nemlig rapportere, at regeringen planlægger at sænke bo- og gaveafgiften fra 15 til 10 provent.
Over for Børsen har skatteminister Jeppe Bruus (S) oplyst, at det er planen, at de nye regler skal træde i kraft den 1. januar 2025. Der er sat 800 millioner kroner af til den nye ordning, der i alt vil koste statskassen en halv milliard kroner ifølge ministeriet. De penge bliver taget fra det økonomiske råderum.
Vil holde ministeren i ørerne
Landbruget står overfor en lang række generationsskifter i de kommende år, og selve den problematik har været høft på dagsordenen hos Landbrug & Fødevarer. Her er man glade for de nye udmeldinger, men til gengæld mangler der nu konkret politisk handling, lyder det.
- Dette er en afgift, som L&F længe har kæmpet for at få sat ned. Vi ser derfor meget positivt på skatteministerens udmelding. Dog er der politisk endnu ikke sat noget yderligere i værk, som skulle indikere, at afgiften rent faktisk sættes ned i 2025. Vi vil derfor holde skatteministeren op på hans ord, så vi sikrer at denne ændring bliver en realitet, siger Benedikte Boisen Rolighed, der er chefkonsulent for Erhverv hos Landbrug & Fødevarer.
Der er også andre udfordringer ved regeringens nye kurs, peger hun på.
- Bo- og gaveafgiften er en stor del af et generationsskifte. Og da der er udsigt til, at ejendomsvurderingerne ved et generationsskifte (såkaldt § 11-vurdering, red.) vil stige, er det en lille trøst at bo- og gaveafgiften vil falde, siger Benedikte Boisen Rolighed og fortsætter:
- L&F ser fortsat store vanskeligheder ved, at der ikke vil blive udarbejdet periodiske vurderinger. §11-vurderingen vil nemlig stadig betyde, at det bliver markant dyrere at generationsskifte.
Det er vurderet, at der i de kommende år skal gennemføres op mod 3.000 generationsskifter i landbruget.