Hvor mange år skal der til for at bygge et varemærke op, når man er landmand? Altså et, som bliver kendt af millioner af forbrugere.

Det spørgsmål kan amerikanske Robert Dasher fra G&R Farms i Georgia, svare på.

- Min far, Walter Dasher, startede med at dyrke søde løg her på stedet i 1945.

I begyndelsen var det kun på nogle meget få hektar. Men hans søde løg, der ikke får en til at græde, når man skærer i dem, blev mere og mere populære over tid.

Fem andre farmere så også mulighederne i de søde løg, som i dag har fået navnet Vidalia efter det område i netop Georgia, hvor de bliver dyrket. Søde løg kan sagtens dyrkes andre steder i det sydlige USA, men kan ikke brandes som Vidalia. Altså er det et geografisk beskyttet navn lige som tilfældet er med den danske Havarti Ost for at nævne et eksempel. Eller for eksempel Champagne fra et geografisk afgrænset område i Frankrig.

Walter Dasher var nu ikke den første, der dyrkede søde løg i Vidalia-området. Produktionen startede nemlig tilbage i 1930’erne, men fik først for alvor en stor markedsandel op gennem 1960’erne.

I 1990 blev løgene udnævnt til ”officiel grønsag” i staten Georgia, og efterfølgende har de nu seks aktive avlere fået beskyttet deres varemærke i hele USA.

Kræver jord med lavt indhold af svovl

Når løgene ikke får en til at græde, når man skærer i dem, skyldes det deres lave indhold af svovl. At de er sådan, skyldes først og fremmest, at den sandede jord, de dyrkes i, har et lavt indhold af svovl.

Endvidere er det kun tilladt avlerne at dyrke nogle bestemte slags søde løg, nemlig hybrider af Gul Granex og andre beslægtede Granex-løg. Desuden kan nogle lignende sorter godkendes af Vidalia Onion Commitee sammen med USA’s landbrugsministerium.

Det er altså ikke bare sådan lige at kopiere disse løg. Men det gør jo ikke varemærket kendt, at der er flere restriktioner forbundet med det.

Der ligger også en stor målrettet indsats og mange års hårdt arbejde bag. En af dem, der oftest peges på som førende bag den store succes, er netop familien Dasher.

Startede med postordrer på løgene

Tilbage i slutningen af 1970’erne var efterspørgslen på Vidalia løgene steget en del. Men det var ikke nok for brødrene Gerald og Robert Dasher, som var ved at tage over fra deres far.

- Vi startede muligheden for at sælge løgene via postordre for private kunder uden for Georgia, fortæller Robert Dasher.

Han mistede sin bror i 2003, men har siden haft brorens kone som partner. Senere er hans to sønner og brorens ene søn kommet med i virksomheden, der nu er registreret som et aktieselskab.

Succesen fortsatte løbende og blev især forstærket af, at en supermarkedskæde med butikker over hele USA i slutningen af 1980’erne begyndte at sælge familiens løg.

Har været meget nyskabende

Med stigende succes og deraf afledt mersalg blev der også kapital til yderligere investeringer i virksomheden.

Det er blandt andet i eget pakkeri, der blev opbygget, så løgene kan pakkes i beskyttende papkasser med flot påtryk, så alle kan se, at her er der endnu en kasse med Vidalia løg.

Opfindsomheden holdt dog ikke med det. For det er en udfordring at opbevare løg gennem vinteren uden at have for stort tab - også af kvalitet.

Derfor fandt brødrene ud af at lave kølerum med kontrolleret klima, som forlænger holdbarheden betragteligt.

Men det er ikke nok til at holde en stabil forsyning med Vidalia løg året rundt. Det kan nemlig ikke lade sig gøre fra høst til høst.

Så i en periode bliver der solgt søde løg dyrket i Peru. Disse løg kan selvfølgelig ikke bære varemærket Vidalia løg. De to slags løg er ellers ret identiske løg og kan sælges sideløbende.

Udover løgene fra Georgia og Peru bliver der også pakket søde løg dyrket i Texas, hvor foråret kommer tidligere end i Georgia.

Har kontrakt på avl af løg i Peru

Allerede i starten af november, hvor en gruppe danske landmænd var på besøg hos G&R Farms i forbindelse med en studietur arrangeret af rejsogoplev sammen med Effektivt Landbrug, blev friske løg fra Peru derfor også pakket.

- Vi har kontrakt med nogle avlere i Peru, som dyrker løg i den kvalitet, vi ønsker, forklarer Cliff Riner, der er driftsleder for familiens markbrug.

Det tager tre uger at få sendt løgene fra Peru til Georgia - og det meste af vejen sker transporten med skib.

Har over 200 medarbejdere i gang

Når det er håndarbejde at udføre det meste markarbejde med løgene fra udplantning til optagning, kræver det en masse arbejdskraft at passe de cirka 365 hektar med løg.

- Vi har over 200 medarbejdere beskæftiget en stor del af året, fortæller Robert Dasher.

Af dem arbejder cirka 65 i pakkeriet og på lageret, mens cirka 140 er i marken. Resten er beskæftiget med salg og administration.

Det er fortrinsvis mexicanere, som arbejder i mark og pakkeri - hvilket er yderst almindeligt i USA.

Dyrker cirka 1.600 hektar landbrug 

Løg er en forholdsvis nem afgrøde forstået på den måde, at de kan dyrkes hvert andet år i samme mark uden at få væsentlige problemer med sædskifte-sygdomme.

Men der er plads til mere i sædskiftet, fordi G&R Farms råder over et markareal på cirka 1.600 hektar.

De øvrige afgrøder er blandt andre majs til modenhed, sojabønner, jordnødder, hvede, rug, græs til hø og græs til græsning af 1.600 kødkvægs-køer med opdræt.

Udover det hører der 4.250 hektar skov til virksomheden, hvor træet først og fremmest bliver brugt til fremstilling af papir.

Med andre ord er det en stor og meget veldreven virksomhed, som selv står for hele kæden fra mark til bord med sine løg som omdrejningspunkt.

Global Farming