Hvorfor skal min hest vaccineres?

Malling Dyrehospital giver faglig vurdering af vaccination af heste.

Heste bør vaccineres for at beskytte dem mod diverse sygdomme, men man skal også vælge det for at beskytte hele Danmarks hestehold mod alvorlige og tabsvoldende udbrud af netop de sygdomme, der vaccineres mod i Danmark.

Det skriver Malling Dyrehospital på deres hjemmeside og fortsætter:

- En anden vigtig grund er, at hesten selv skal danne et højt indhold af antistoffer i blodet således, at den er maksimalt beskyttet, hvis den skulle møde den pågældende sygdom, for eksempel influenza. Hermed er kroppen beredt på infektionen, fordi der allerede er antistoffer i blodbanen.

Ifølge dyrehospitalet er det influenza, herpesvirus og stivkrampe der i dag regelmæssigt vaccineres mod i Danmark.

Føl og vaccination

Det er, ifølge Malling Dyrehospital, vigtigt, at hoppen vaccineres 1-2 måneder før folingen både mod influenza og stivkrampe. Dermed er hoppens antistofniveau højt på folingstidspunktet. Dette giver den bedste beskyttelse af føllet. En kraftig infektion kan godt »bryde igennem« også hos vaccinerede heste, men sygdomsforløbet har et meget mildere forløb, når dyret er vaccineret.

- Føllet får antistoffer mod forskellige sygdomme igennem råmælk fra hoppen, idet antistofferne kan passere fra mave-tarmsystemet over i blodet hos det helt unge føl, fremgår det.

Antistofferne bevarer deres virkning i 5-6 måneder. Føllet begynder opbygningen af sit immunapparat gradvist efter fødsel, men de maternelle antistoffer (fra råmælken, red.) er opbrugt efter seks måneder. Hvis føllet herefter ikke vaccineres, er det altså ikke beskyttet mod en infektion med de pågældende vira.

Føl vaccineres altid to gange med 1-3 måneders mellemrum. Herefter vaccineres de 5-6 måneder efter – en såkaldt booster. Disse tilsammen kaldes for basisvaccination.

Voksne heste og vaccination

Voksne heste, som tidligere har været vaccineret, har ligeledes antistoffer imod den pågældende sygdom – i kortere eller længere tid. For nogle vacciners vedkommende kan der gå lang tid, inden effekten aftager. For stivkrampe sker dette først efter 2- 3 år, mens influenzavaccinen kun beskytter i et halvt til et helt år. Det samme er gældende for herpesvirusvaccinerne.

- Derfor skal hestene revaccineres med forskellige intervaller afhængig af de forskellige sygdomme, lyder det fra Malling Dyrehospital der også oplyser, at der, hvis der går længere tid end ovenfor angivet, skal fortages ny basisvaccination.

Hvor ofte skal min hest vaccineres?

Man har i dag generelle anbefalinger vedrørende vaccination af heste. Disse anbefalinger er givet ud fra undersøgelser med diverse vacciner og den efterfølgende opnåede beskyttelse.

Hestens miljø spiller en væsentlig rolle, når man skal vurdere den enkelte hests risiko for at møde de pågældende sygdomme. Eksempler på heste fra miljøer med højt smittepres, og deraf følgende øget infektionsrisiko er:

• Heste som opholder sig på stutterier

• Heste som bringes til bedækning på stutterier

• Heste som er opstaldet sammen med andre heste på for eksempel rideskoler

• Heste som deltager i mange konkurrencer

• Heste som er udsat for lokale epidemier af for eksempel virusabort

Læs også