Nyt forsøg til presset branche: Danske frugtavlere skal gå fra 3.000 til 4.500 træer pr. hektar

Danske frugtproducenter er udfordret af international konkurrence. Nu vil et nyt GUDP-projekt, med 2 millioner kroner i projekttilskud, demonstrere et helt nyt dyrkningskoncept, der skal styrke danske frugtproducenters konkurrenceevne på den lange bane.

Vi er nødt til at gentænke den måde, vi dyrker frugt på

Rasmus Madsen, frugtavlsrådgiver ved HortiAdvice

Det er dyrt at producere frugt i Danmark. Samtidig udfordrer udenlandsk konkurrence de danske frugtproducenter, der oplever stigende omkostninger uden tilsvarende stigninger i salgspriserne. Ubalancen er nu så stor, at rentabiliteten er under pres.

Sideløbende med de vanskelige markedsvilkår oplever producenterne et stigende forbrugerpres for at reducere pesticidforbruget.

Problemet er, at den nuværende dyrkningsmetode allerede er maksimalt optimeret og ikke kan presse højere udbytter ud, mens teknologierne til at nedbringe pesticidforbruget endnu mangler.

- Vi er nødt til at gentænke den måde, vi dyrker frugt på, siger Rasmus Madsen, frugtavlsrådgiver ved HortiAdvice.

Derfor har GUDP nu bevilliget 2 millioner kroner til projektet »Fremtidens Bæredygtige Produktion af Dansk Frugt«, som skal udvikle nye løsninger til at styrke konkurrenceevnen. Rasmus Madsen uddyber:

- Projektet har til formål at finde mere effektive dyrkningsmetoder. Tidligere dyrkede man æbler på store, fritstående træer, som gav gode vækstbetingelser for svampe og insekter. Derfor skiftede man til smalle træer i tætte rækker. Producenterne har tilpasset sig én gang før og kan gøre det igen.

Overgang til et 2-dimensionelt system

Den nuværende metode beskrives som et 3-dimensionelt system, hvor træernes grene breder sig ud til begge sider. Det nye 2-dimensionelle system vil derimod kun tillade grene at vokse inden for rækkens plan, hvilket muliggør tættere beplantning.

- Træerne skal dyrkes endnu mere intensivt, forklarer Rasmus Madsen og fortsætter:

- Det nye system vil ligne en smal hæk og tillade flere træer. Det giver bedre lysgennemstrømning, mindre fugt og færre svampesygdomme. Samtidig forbedres effekten af planteværnsmidler.

Tidligere stod 300-600 træer pr. hektar. Det nuværende system har øget antallet til omkring 3.000 træer pr. hektar. Det nye system vil tillade op til 4.500 træer, en stigning på 50 procent.

Miljømæssige fordele

Konceptet er allerede afprøvet i udlandet, men ikke under danske forhold. Udover at øge udbyttet vil det også gavne miljøet ved mere effektiv anvendelse af planteværnsmidler.

- Vi skal bruge samme eller mindre mængde pesticider og opnå større udbytter. Samtidig arbejder vi på at udvikle en teknik til præcisionsgødskning, der reducerer doseringer uden at gå på kompromis med udbytte og kvalitet, siger Rasmus Madsen.

Røde æbler giver bedre priser

En anden del af projektet omhandler nye redskaber til at forbedre frugtkvaliteten, blandt andet gennem et løvblæsningskoncept.

- Prisen på æbler afhænger meget af deres røde farve, som igen afhænger af sollyset. Det 2-dimensionelle system giver i sig selv mere lys, men vi undersøger også, om løvblæsning, hvor bladene fjernes før høst, kan forbedre farvningen yderligere og dermed øge værdien, forklarer Rasmus Madsen.

Projektet »Fremtidens Bæredygtige Produktion af Dansk Frugt« blev støttet i første ansøgningsrunde i 2023 og forventes afsluttet ved udgangen af 2026.

Læs også