Juletræsavler ved et tilfælde

Da Klaus Obel Kristensen i 2016 købte familiens juletræ, fik han også et tilbud, han ikke kunne sige nej til. Nu er parcelhus og revisor-job skiftet ud med jul på fuld tid for hele familien.

Med uddannelser som henholdsvis revisor og finansøkonom var der for få år siden ikke noget, der pegede hen imod, at Klaus og Line Obel Kristensen skulle leve af at dyrke og sælge juletræer.

Alligevel har de siden januar drevet 10 hektar med omkring 55.000 juletræer, hvorfra der i denne sæson gerne skulle sælges 3-4.000 træer til private, storcentre og institutioner i Aarhus og omegn. Udover træerne, danner plantagen også rammen for en julestue, hvor der er rig mulighed for at supplere op på julepynten derhjemme, en bålplads, hvor der skal ristes skumfiduser og poppes popcorn, mens glöggen og æbleskiverne kan nydes i den gamle stald. Og så er der selvfølgelig den otte meter høje oppustelige julemand, der har været plantagen og Topkær Julestues vartegn de sidste mange år.

- Vi snakkede kort om, om vi skulle finde på noget andet end den store julemand. For eksempel et kæmpe juletræ. Men vi kunne hurtigt fornemme, at det altså ikke er noget, man piller ved, griner Line Obel Kristensen, der efter mere end 10 måneders nedtælling, åbnede dørene til julestuen den 10. november – en åbning, der trak hele 400 gæster til og dermed tyder på en succesfuld første jul i plantagen.

- Det er ret nervepirrende, at det er nu, at vi skal tjene pengene ind for alt det arbejde, vi har lagt i årets løb. Så det var dejligt, at der kom så mange til åbningen – de sidste par år er der kommet omkring 50, fortæller Line Obel Kristensen.

Ville købe nabohuset

Ægteparret havde heller ikke selv set juletræstilværelsen for sig, før Klaus den 23. december 2016 sammen med parrets mellemste datter købte familiens juletræ hos Topkær Julestue lige nord for Århus.

- Jeg havde gået og kigget lidt på naboejendommen, som jeg syntes lå virkelig flot og godt, så jeg spurgte ejeren af juletræsplantagen, Anders, om han vidste noget om, om den måske var til salg. Det vidste han ikke. »Men I kan da købe det her«, sagde han så, fortæller Klaus Obel Kristensen.

Det var startskuddet til en jul, hvor mulighederne for at ruske godt og grundigt op i hverdagen blev vendt mange gange.

- Vi blev rigtig varme på idéen om at drive plantagen, og slippe ud af hamsterhjulet med lange dage på kontoret og en arbejdstelefon, der ringede klokken 11 om aftenen, fortæller Klaus, der derfor sendte en sms til Anders Bjerregaard, for at sikre sig, at han virkelig mente, hvad han havde sagt.

Da det positive svar endelig kom efter nytår, mødtes parterne for at snakke mulighederne igennem. Den 30. september 2017 blev de endelig enige om en aftale, der betød, at Anders Bjerregaard og Bente Hedevang kørte året færdig på vanlig vis, mens de i 2018 – hvor de i øvrig kunne fejre 25 års jubilæum med juletræssalg – lejede sig ind, inden Line og Klaus Obel Kristensen tog helt over i år.

 Den bedste læremester

De to juletræsnovicer blev sat godt ind i sagerne af de tidligere ejere, som efter planen også skulle kigge forbi plantagen en dag om ugen hele 2019 og lære fra sig.

- Anders var en af de bedste læremestre, og også en, som andre juletræsavlere rådførte sig med. Han vidste alt om at dyrke juletræer. Så vi har lært utrolig meget af ham, siger Klaus.

Ulykkeligvis gjorde en tragisk ulykke i maj, at Anders Bjerregaard døde efter et fald fra et af stedets store juletræer på de 32 hektar, han selv havde beholdt til at dyrke eksporttræer på.

 Mere familietid

Efter det første lille år har juletræsplantagen vist sig som den helt rigtige tilflugtssted fra hamsterhjulet for familien, der udover Line og Klaus tæller tre døtre på 11, 8 og 4 år.

- Det har været rigtig godt. Det har givet mere tid til familien. Blandt andet det her med, at vi er hjemme, når børnene kommer fra skole og de måske kan komme med ud og hjælpe, betyder rigtig meget for os, fortæller Klaus.

- Samtidig får vi også stort set dagligt besøg fra resten af familien, der også går rigtig meget op i vores projekt og gladelig kommer for at hjælpe til eller bare for at gå en tur i plantagen, tilføjer han.

Han har dog også bemærket udfordringer i den nye livsstil.

- Det kan være svært at finde balancegangen mellem arbejde og fritid. Når jeg vågner lørdag morgen, har jeg for det meste lyst til at komme ud og arbejde med træerne. Der skal man nogle gange lige stoppe op, og tænke på, om børnene måske mere har lyst til at blive siddende i sofaen og hygge, og at man måske også selv skulle tage sig tid til det, siger han.

 Hvor lang tid?

Mens de efter solid oplæring i juletræsdyrkningens kunst forholdsvis hurtigt har fået fod på, hvad et salgbart juletræ kræver, har en af udfordringerne i forhold til arbejdet med træerne været tiden.

- Vi har hele tiden vidst, hvad vi skulle nå i løbet af året, men hvor lang tid tager de forskellige ting egentlig? Nu kan jeg i hvert fald bedre forstå meterprisen på et juletræ, end jeg kunne før, siger Line, inden Klaus tilføjer.

- Vi skal i hvert fald forbi hvert enkelt træ otte gange på et år, inden det efter syv-otte år er stort nok til at sælge. Og vi har da prøvet at gå og formklippe en hel dag, og virkelig følt, at vi har knoklet på, men når vi så kigger op, har vi alligevel kun nået fire rækker. Det tager tid, og som ny i branchen skal man også lige have afstemt, hvor grundigt man skal gå til værks. For man kan altid finde noget mere, der skal rettes til, når man går og klipper, siger han.

 En oplevelse at købe juletræ

I sidste ende er alt dog gået op, og både julestue og juletræer stod klar til første åbningsdag, mens man i årets løb også har fået lavet den tilbygning, der kan forvandle julestuen til festlokaler og dermed en ekstra indtægt uden for julesæsonen.

Nu håber parret bare, at den gamle skare af juletræskøbere fortsat tropper trofast op, mens der forhåbentlig også kommer nye til for at opleve julestemning på Topkær.

- Vi gør meget ud af, at det skal være en oplevelse at købe juletræ. Vi er ikke Bilka eller Billigblomst, hvor man bare kommer og henter sit træ, og så er det dét. Derfor kan man helt frit gå rundt i plantagen og vælge lige netop det træ, man selv synes er bedst. To tredjedele af de træer vi sælger, er fæld-selv, og der er folk, der bliver her i flere timer. Og så er der altid sådan en god stemning. Alle er bare i godt humør. Det er dejligt, konstaterer Klaus, der ser frem til en travl december.

- Anders fortalte os, at han nogle gange på semitravle dage har været nede og tælle 145 biler på parkeringspladsen. På de travle dage, har han ikke kunne holde tal på dem. Sidste år hjalp vi også selv til i julen og kunne se, hvor travlt der var, så det glæder vi os til, siger Klaus, der for længst er gået i gang med at levere til virksomheder, institutioner og storcentre, der har sendt bud efter plantagens store træer på helt op til otte meter – en vare som der ikke er mange juletræsavlere, der kan levere.

Læs også