Pas på hunden i varmen

Hedeslag er en akut farlig situation, hvor der er fare for skade på hundens indre organer, og som kan ende med en pinefuld død.

Hvert år er der hunde, der får hedeslag om sommeren. Typisk er årsagen, at man efterlader hunden i en varm bil, men også motionering i varme uden mulighed for at køle ned, kan være farligt.

Hunde har ikke svedkirtler i huden, ligesom mennesker, de kan kun svede under deres poter. For at køle ned bruger de primært luftvejene for at komme af med varmen.

Når hunden halser, udvides blodkarrene i munden og blodet nedkøles, så det kan hjælpe med at holde kernetemperaturen nede. Men hvis temperaturen i omgivelserne er for høj, virker denne reguleringsmekanisme ikke. Tværtimod kan det endda have modsat effekt.

Hedeslag er en akut farlig situation, hvor der er fare for skade på hundens indre organer, og som kan ende med en pinefuld død. Meget store hunde og kortsnudede hunde er ekstra udsatte for at få hedeslag, men alle hunde kan opleve at blive overophedet ved ophold eller fysisk aktivitet i meget varme omgivelser.

Derfor anbefaler fødevarestyrelsen, at man ikke efterlader hunde i lukkede biler, så snart temperaturen uden for overstiger 20 grader. Også selvom der er overskyet, og vinduet står på klem. Temperaturen i bilen kan hurtigt stige helt op til 80 grader, og hundens kropstemperatur vil hurtigt stige til et farligt niveau.

Undlad også længere ophold i direkte sol samt fysisk træning, mens det er allervarmest på dagen.

Frossen hundemad

Tilskynd din hund til at indtage væske, når det er varmt for at undgå dehydrering. Det kan hjælpe hunden at give lidt frossen hundemad samt en kølemåtte at ligge på, når der er varmt. Hunden skal naturligvis også have fri adgang til tempereret vand.

Har man mistanke om hedeslag, skal man altid ringe til dyrlægen, som kan afgøre, hvor akut situationen er. Udviser hunden tidlige tegn på overopvarmning – kraftig halsen, slingrende gang, opsøger skygge – skal man straks hjælpe den med at køle ned.

Det gøres bedst ved at skylle hunden med tempereret vand (20-25 grader, ikke koldere) eller ved at svøbe hunden ind i et vådt klæde. Husk at flytte hunden ind i skyggen og at skifte det våde klæde med jævne mellemrum, så det forbliver køligt. Det er også vigtigt at holde hunden i ro samt at tilbyde den vand.

Tag gerne hundens kropstemperatur, denne er en vigtig indikator for alvorlighedsgraden. Er hunden konfus, har den røde og tørre slimhinder i munden, er den slinger og dvask eller har åndedrætsbesvær, er situationen akut, og den skal til dyrlæge med det samme.

Hos dyrlægen vil man fortsætte med at afkøle hunden, give væsketerapi samt monitorere for skader på indre organer. Der kan også være behov for tildeling af ilt og en længere indlæggelse over flere dage, før hunden kommer sig.

Med ønsket om en dejlig sommer til alle, to- som firebenede.

Læs også