Har du også dårlig samvittighed over, at du ikke høster gevinsterne ved at bruge digitale værktøjer på din bedrift? Her er fem gode råd til at komme i gang fra Seges’ forretningschef Margit Skovbjerg Berner.
Af forretningschef Margit Skovbjerg Berner, Seges
- Jo jo, jeg ved det godt, og jeg skal også til at i gang. Jeg kan bare ikke liiiiige overskue det i dag.
Sådan lyder det fra mange landmænd, når jeg fortæller dem om, hvordan digitale værktøjer kan lette arbejdsdagen for dem og sætte turbo på effektiviteten på deres bedrifter.
De mangler absolut ikke vilje til at opruste på den digitale front. Men opgaven kommer bare altid bagerst i køen, hvis en ko er syg, en maskine går i stykker, eller en medarbejder ikke møder op på arbejde.
Det er fuldt forståeligt. Dyrene og markerne kommer naturligvis i første række.
Klumpen i maven vokser
Udfordringen er desværre, at den manglende digitalisering giver dårlig samvittighed hos mange. For de fleste landmænd er jo helt med på, at digitale værktøjer kan skabe en mere effektiv drift, give tidsbesparelser i hverdagen og gøde jorden for mere kvalificerede beslutninger om bedriftens fremtid.
Derfor vokser klumpen i maven dag for dag, for landmændene ved godt, at de »burde« gøre noget ved sagen. Og det gør det helt sikkert ikke bedre, at IT-personer som undertegnede gang på gang fortæller om lyksalighederne ved at arbejde mere digitalt på kontoret, i stalden og i traktoren.
Skyd genvej i hverdagen med små hjælpere på mobilen
Er du også ramt af dårlig digital samvittighed? Mit bud er, at du kan komme over »muren« og sparke gang i den digitale indsats på din bedrift med fem simple råd:
1. Se tiden som en investering
Du skal tage dig tid til at sætte dig ind i det digitale område og de forskellige muligheder – også selvom tiden går fra noget andet. Og du skal se de timer, det tager, som en investering i din bedrifts fremtid på linje med budgetlægning og strategiarbejde.
2. Spørg din konsulent om råd
Medmindre du er decideret IT-ekspert, har du formentlig ingen forudsætninger for at vide, hvilke digitale løsninger der er de rigtige på din bedrift. Derfor bør du tage fat på din konsulent for at få gode råd om, hvilke programmer der giver mest mening for dig, og hvordan du lettest kommer i gang med at bruge dem.
3. Pluk de lavthængende frugter
Landskabet af digitale værktøjer til landmænd er stort, og det giver ingen mening, at du kaster dig ind i det hele på én gang. Derimod skal du plukke de lavthængende frugter og fokusere på de få programmer, der kan skabe størst værdi på din bedrift. Resten kan du altid komme til senere, hvis du får blod på tanden.
4. Snak med andre landmænd
Hvis du er usikker på at arbejde med digitale værktøjer i hverdagen, kan det være en god idé at tale med andre landmænd. De kan fortælle om, hvilke løsninger de bruger, og hvad deres erfaringer er. De kan også fortælle om, hvordan de rent lavpraktisk kom i gang.
5. Uddelegér opgaven til en medarbejder
Har du afgjort med dig selv, at du ikke har tid og lyst til at få bedriften med på den digitale rejse, kan du uddelegere opgaven til en digitalt interesseret medarbejder. Det vigtigste er, at det bliver gjort, og ikke hvem der gør det. Men det er naturligvis centralt, at personen afklarer de vigtige beslutninger med dig.
Den tid er forbi, hvor du udelukkende driver din virksomhed med traktor, mejetærsker og såmaskine. Fremtidens værktøjskasse indeholder også digitale redskaber, og de er slet ikke så »farlige«, som man skulle tro.
Er du klar til at få gjort op den dårlige samvittighed én gang for alle?
God fornøjelse med arbejdet.