Det var et af de større samtaleemner i foråret. Loven, der gjorde det svært for foreninger at arrangere lotterier og bankospil, og som fra 2019 til 2022 førte til 38 retssager mod foreninger, der i den gamle lovs forstand spillede for meget banko.
Men efter bevågenhed i blandt andet medierne blev der rettet op på tingene, da samtlige partier i Folketinget i marts indgik en aftale, der gjorde reglerne mere tidssvarende.
Nu er loven sendt til behandling i Folketinget, og skatteminister Rasmus Stoklund erkender, at den nuværende lov ikke var fulgt med tiden.
- Banko er en god og stærk dansk tradition, som er med til at skabe fællesskab og samhørighed i lokalsamfundene. Det er vigtigt at værne om. Reglerne er ikke fulgt med tiden, og mange foreninger har haft svært ved at leve op til reglerne, som de er i dag, siger han og fortsætter:
- Derfor er jeg glad for, at jeg nu kan fremsætte lovforslaget, der udmønter den aftale, regeringen indgik med alle Folketingets partier om nye regler for lotterier og banko tilbage i foråret, som gør det lettere for foreninger at arrangere bankospil, siger skatteministeren.
Mere til velgørenhed
Mange foreninger og hjælpeorganisationer afholder i dag almennyttige lotterier, herunder banko, for at samle ind til gode formål, mens andre afholder lotterier, hvor spillet og det sociale er i fokus.
Men de nuværende regler gør, at mange frivillige foreninger og hjælpeorganisationer har begrænsede muligheder for at afholde lotterier på den måde, som de gerne vil.
Samtidig er der eksempler på bankoforeninger, der er på kant med loven, fordi de ikke i tilstrækkelig grad har haft donation til det gode formål i centrum. Det kom for alvor i fokus under en retssag mod Byens Bedste Banko i København i foråret, hviket altså fik politikerne på pladen.
- Med lovforslaget sikrer vi, at reglerne i højere grad understøtter de mange bankospil og lotterier, der afholdes i dag. Med de nye regler sikrer vi samtidig, at endnu flere penge går til gode formål i hele landet, siger skatteministeren.
Klare regler for donationer
Den nye lov indebærer, at hvis en forening har et overskud på under 15.000 kroner, skal der ikke doneres til velgørenhed. Overskud på mellem 15.000 og 200.000 kroner betyder, at hele overskuddet skal gå til velgørende formål.
Foreninger med et årligt overskud på op til 5 millioner skal som minimum give 15 procent til velgørenhed, mens overskud over 5 millioner som minimum betyder, at arrangøren skal give 15 procent til velgørenhed.
Loven kommer til førstebehandling i Folketinget den 10. oktober, og træder i kraft, når den har været til endelig afstemning på tinge. Med alle partier i Folketinget som en del af aftalen vil det formentlig gå gnidningsfrit.
Med aftalen blev der samtidig nedsat et kommunikationsnetværk med repræsentanter fra foreningslivet og brancheorganisationer, der sammen med Spillemyndigheden skal understøtte, at vejledning er nemt tilgængelig og målrettet de forskellige dele af foreningslivet, der afholder lotteri i Danmark. Netværket er nedsat, og arbejdet er i gang.